Cohn-Bendit ile Ozan Ceyhun aynı heyette

Güncelleme Tarihi:

Cohn-Bendit ile Ozan Ceyhun aynı heyette
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

GEÇEN hafta Almanya'daydım. Birkaç kentte sivil toplum örgütleri yöneticileriyle görüşmeler yaptım. Bunların arasında Almanya'da yaşayan Türklerin kurdukları dernekler de vardı.

Bu arada birbirinden ilginç toplantılara katıldım. Bunlardan biri de Hessen Eyaleti Atatürkçü Düşünce Derneği'nin düzenlediği ve emekli Orgeneral Çevik Bir'in cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini açıklamasının bir hata olduğunu dile getirdiği toplantıydı. (Hürriyet, 30 Ocak 2000)

Frankfurt'ta, önümüzdeki aylarda, Türkiye'nin Avrupa'yla ilişkilerinde önemli roller üstleneceklerini tahmin ettiğim iki Türk kökenli parlamenterle de tanıştım.

* * *

Son parlamento seçimlerinde Yeşiller'den milletvekili seçilen Cem Özdemir son derece sempatik bir genç. Havaalanındaki buluşmamıza annesinin kendisi için hazırladığı erzak çantasıyla geldi.

Cem Özdemir'in yanında Alman polisinden korumalar vardı. Bu filmlerden çıkmışa benzeyen korumaların kendisini kime, kimlere karşı koruduğunu Berlin'de ikinci görüşmemizde soracağım.

Alman halkı çok seviyor Cem Özdemir'i... Genç kızların, bir pop yıldızıymışçasına ondan imza istediklerine tanık oldum.

Ozan Ceyhun, Avrupa Parlamentosu'nda Yeşiller'in milletvekili. Yazar Demirtaş Ceyhun'un oğlu.

Ozan Ceyhun, Avrupa Parlamentosu ile TBMM'nin oluşturduğu ortak komisyonun bir üyesi. Görevi, Vatandaş Özgürlükleri ve Hakları, Adalet ve İçişleri'yle ilgili.

12 Eylül öncesi karıştığı olaylar yüzünden öğrenimini yarım bırakarak Türkiye'den ayrılmak zorunda kalan Ozan Ceyhun Almanya'yı Avrupa Parlamentosu'nda temsil eden bir milletvekili olarak, yirmi yıla yakın bir süre sonra Türkiye'ye geliyor.

Ozan Ceyhun'un üyesi bulunduğu parlamento heyetinin başkanı Daniel Marc Cohn-Bendit, 68 olaylarının efsane liderlerinden ünlü ‘‘Kızıl Dany.’’

* * *

On iki üyenin yer aldığı Avrupa Parlamentosu heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi ortak komisyonuyla görüşmeler yapmak üzere 22-23 Şubat tarihlerinde Ankara'da olacak.

Avrupa Parlamentosu heyetinde iki Yunan milletvekili de yer alıyor. Bayan Marietta Giannakou-Koutsikou, Dışişleri, İnsan Hakları, Güvenlik ve Savunma İşlerinden sorumlu üye.

Sosyalist partiler grubunda yer alan Giorgos Katiforis ise ekonomi ve para işleriyle ilgileniyor.

Türkiye'ye gelecek mi bilemem, ama komisyonun yedek üyeleri arasında ünlü İngiliz parlamenter Richard A.Balfe de yer alıyor.

Ozan Ceyhun, 45'inci toplantısını yapmak üzere Türkiye'ye gelecek olan komitenin ziyaret programını verdi bana.

Programa göre hapishanede bulunan Leyla Zana, Parlamento Komitesi Başkanı Daniel Cohn-Bendit ya da ‘‘büro’’ tarafından ziyaret edilecek.

Yetkililerimizin bu görüşmeye izin vereceklerini tahmin ediyorum.

* * *

Okuduklarıma ve tanık olduklarıma dayanarak söyleyebilirim:

Türkiye'nin Avrupa'da oluşmuş olumsuz imgesi hızla değişiyor. Mızıkçılık çıkaranlara bakmayın siz, Avrupa bir süredir Türkiye'yi kendisinden sayıyor.

İnsan hatalarına karşı acımasız olan hayat, aynı zamanda cömert bir süreç. Hayatın başdöndürücü gizemi işte bu ikilemde yatıyor.

Bir yanda 68 olaylarının, dünyayı değiştirmeye yemin etmiş önderlerinden ‘‘kızıl’’ Cohn-Bendit... Alman asıllı ve Fransa'yı Avrupa Parlamentosu'nda temsil ediyor.

Öte yanda bir ‘‘12 Eylül kaçağı’’, Ozan Ceyhun... Türk asıllı ve Almanya'nın Avrupa Parlamentosu'ndaki temsilcisi.

Hayat insanı hamur gibi yoğurup biçimlendiriyor. İnsan da aynı şeyi hayata yapıyor. Bunu görmek ve kavramak için, arada bir geçmişi düşünmek yeter.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!