Çocukluğa dönüş

Güncelleme Tarihi:

Çocukluğa dönüş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2018 00:05

Suriye'de Fırat Kalkanı Bölgesi’nin batı sınırındaki Azez’in Burakatı köyündeki çocuklar, Türkiye’nin desteğiyle önceki gün açılan ortaokulla ‘yeniden okullu’ olmanın heyecanını yaşadı.

Haberin Devamı

Çocuklar köyde düzenlenen ‘Sınırsız Şenlik’le de ‘çocuk’ olduklarını hatırladılar. Türkiye’nin iki yıl önce düzenlediği operasyonlarla terör örgütü DEAŞ’tan kurtarılan 2 bin 55 kilometrekarelik Fırat Kalkanı Bölgesi’nde 1.5 milyon sivil yaşıyor. Bölgedeki nüfusun 350 binini okul çağındaki çocuklar oluşturuyor. Buradaki okullar yaklaşık üç yıllık DEAŞ esareti altında büyük hasar almıştı. Şimdi Türkiye’nin desteğiyle onarılan 500 okulda 6 bin öğretmen yeniden eğitim hayatına dönen 200 bin öğrenciye ders veriyor. Azez’e bağlı Burakatı köyünün çocukları da önceki gün yeni bir okula kavuşmanın mutluluğunu yaşadı... Azez-Cerablus sınırındaki 164 Türkmen köyünden biri olan Burakatı köyünde savaş öncesinde 450 aile yaşıyordu. Köyün sakinleri, iki yıl önce DEAŞ’ın saldırısıyla evlerini bırakıp çadırlara yerleşmek zorunda kaldı. Bu dönemde okullar kapandı. Öğrenciler camilerde gizlice eğitimlerini sürdürmeye çalıştı. Ortaokul uçak saldırısında yerle bir oldu. Fırat Kalkanı harekâtı sonrasındaysa köyün nüfusu çevre illerden gelenlerle birlikte yaklaşık 4 bine çıktı. Bunların 435’i öğrenciydi. Çocuklar Milli Eğitim Bakanlığı’nın imar ettiği yeni binada ilkokula dönebildi ama yıkık olduğundan ortaokulu çadırda okumak zorundaydı. Kocaeli’ne bağlı Körfez Belediyesi ve İHH’nın girişimiyle yeni yapılan ortaokul binası önceki gün törenle açıldı.

Haberin Devamı

Çocukluğa dönüş

‘BURAYA HİÇ EĞLENCE GELMEZDİ’

BURAKATI köyü, aynı zamanda Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nin bu yıl ikinci kez düzenlediği ‘Sınırsız Şenlik’e ev sahipliği yaptı. Köyün çocukları sokak oyunları, filmler, gösteriler, deney atölyeleri ve yarışmalarla eğlendi. 12 yaşındaki Rukya Imdella, savaşın başından beri köyünden ayrılmayanlardan... Duygularını, “Bizim buralarda hiç böyle eğlence olamazdı. Çok mutluyum” diye anlattı. Suriye’nin her gün başka şehrinde, 30 Eylül’e kadar devam edecek şenlik geçen sene 10 bin çocuğa dokunmuştu.

Haberin Devamı

Çocukluğa dönüş

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!