Çocukların korsanla mücadelesi

Güncelleme Tarihi:

Çocukların korsanla mücadelesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 13:32

İş Kültür Yayınları Gençlik ve Çocuk Kitapları Editörü Nevin Avan Özdemir, 3 TL’ye satışa sundukları İş Çocuk Klasikleri serisinin okul çağındaki öğrencilerden büyük talep ve ilgi gördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Satışların yüz binlerle ifade edilen rakamlara ulaştığını, satışların bu yönüyle korsanla mücadelede de çok önemli bir aşama olduğunu belirten Özdemir, “3 TL’ye klasik roman serisini basıp satarak okul çağındaki öğrencilere büyük bir hizmet sunuyoruz. Bu şekilde en iyi çevirilerle ve kaliteli baskılarla hem çocukların dünya klasiklerini okumalarına fırsat yaratıyoruz, hem de bir anlamda çocukları korsan kitaptan koruyoruz” dedi.

Nevin Avan Özdemir, ANKA’ya yaptığı açıklamada, çocuk kitaplarını kısaltmadan ve sadeleştirmeden çocukların okumasına sunduklarını belirterek, “Çocuk klasiklerinin, orijinal uzunluğuyla hem 3 TL gibi bir fiyatta ve hem de bu kalitede satılması çok zor. 3 TL’ye kitap satışı sayesinde korsanla mücadele önemli bir mesafe kat edilebileceğini düşünüyorum. En azından çocuk klasikleri için bu güvenim daha fazla” dedi. Gençlik ve Çocuk kitaplarının 2004’te faaliyete başlamasına karşın İş Çocuk Kütüphanesi’nin de kısa sürede çok genişlediğini hatırlatan Özdemir, “Şimdiye kadar çıkardığımız kitaplarla gerçek bir kütüphane oluşturduk. Bugün kütüphanemizde çocuklara yönelik olarak beş ana kategoride kitap bulunuyor. Her yıl kütüphanemiz yeni kategorilerin, yeni kitapların, sözlüklerin ve kaynak kitapların katılımıyla daha da genişliyor” diye konuştu.

“ARTIK ÇOCUKLAR KENDİ CEP HARÇLIĞIYLA JULES VERNE’İ, ÇEHOV’U ALIP OKUYABİLİYOR”

/images/100/0x0/55ea1a8ff018fbb8f86b7677

2007-2009 arasındaki dönemde çocuk klasikleri serisinde 30 kitap bastıklarını belirten Özdemir, “3 TL fiyat üzerinden 2009’da satılan çocuk klasiklerinin sayısı on binlerce rakama ulaştı. Bu satışlar çığ gibi büyüyor. 2010’un ilk altı ayında da yine yüksek satışlar bekliyoruz. Çocuklar 3 TL’ye kendi harçlıklarıyla bile artık kitap alabiliyorlar. Onların yaşadığı mutluluk ayrı bizim ki ayrı. Dünya klasikleri Jules Verne, Çehov, Alphonse Daudet, Mark Twain, Oscar Wilde, Lewis Carroll gibi büyük yazarlar artık çocuklara daha yakın” dedi.

200 BİNİ GEÇTİ

Kitaplarla ilgili örnekler de veren Özdemir, “Geçmişte bizdeki Pinokyo çevirisi 10 yılda bir baskı yaparken, geçen iki yıllık dönemde 8 baskı yaptık ve 10 bin adeti geçtik. Pinokyo’nun yanı sıra 80 Günde Dünya Gezisi, Mutlu Prens, Mercan Adası, Heidi, Tom Sawyer ve Değirmenimden Mektuplar da yüksek satış rakamlarına ulaştı” diye konuştu.
Nevin Özdemir, çok satan çocuk kitapları arasında Küçük Prenses, Define Adası, Küçük Kadınlar, Polyanna gibi dünyada ün yapmış kitapların da bulunduğunu ifade ederek “ En yüksek satış rakamlarını İş Çocuk Klasikleri kitaplarında yakaladık. 2009 yılı içinde çocuk klasiklerinde toplam satış 200 bini geçti” dedi. Özdemir, 2010’da basılması düşünülen İş Çocuk Klasikleri hakkında da şu bilgiyi verdi:
“İlk etapta Ocak’ta Demiryolu Çocukları, Çehov Hikayeler, Shakespeare Seçme Hikayeler ve Bir Yılbaşı Öyküsü çıkacak.Ardından Gülliver’in Gezileri, Prenses ile Goblin, Maupassant- Hikayeler, Oliver Twist ve Huvckleberry Finn çıkacak.”

HAYAL GÜCÜ İLE GERÇEĞİ BİRLEŞTİRMEK ÖNEMLİ

Özdemir, çocuk kitaplarında yaratıcılığı teşvik ve hayal dünyasını geliştirme açısından sihir, masal, gibi doğa üstü konuları işleyen kitapların da önemli yeri olduğunu, ancak klasiklerin de belirli yaştaki çocukların olgunlaşma ve hayatı tanımalarına yardımcı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Yayıncılar da çocukların günümüz çocuklarının gelişim seyrine ayak uydurmak durumunda. Çünkü çocuklar internet çağında çocuklar her türlü bilgiye artık kıyaslamalı ve alternatifli olarak ulaşabiliyorlar. Çocukların ilgi ve bilgisi ile sürekli rekabet halindeyiz bir anlamda. Kolayına kaçmak bilgi çağında artık mümkün değil. Çeviri kaynaklarda en doğru karşılığı bulmak, bir dizi benzeri karşılıkları vermek, bir kavramın ya da kelimenin tüm kullanılış biçimlerini çocukların önüne sunmak önem taşıyor. Siz tek bilgi verdiğinizde onların bilgi kaynaklarının çeşitliliği ile rekabet de güçleşir..."

ÇEVİRMENLER İÇİN DE ÇOCUK KİTAPLARI CAZİP

3 TL’ye klasik çocuk romanlarının orijinal dillerinden ve çok iyi çevirmenler tarafından çevrildiğini vurgulayan Nevin Avan Özdemir bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu kitapların çevirileri hiç de kolay iş değil. Yıllarca vakit alan çeviriler var ve biz de en iyi çevirmenlerle çalışıyoruz. Normalde kitap bir iki baskı yaptığı zaman çevirmenler yıllarca süren uğraşlarına rağmen çok az bir gelir elde edebiliyorlar. Ancak çocuk kitapları çok baskı yapıp, çok sattığı için çevirmenler de sürekli gelir kaynağına sahip oluyorlar. Bu, çevirmenler için de iyi haber. Böylece kitapların her yeni baskısı yapıldığında sürekli bir gelir kaynağı yaratabiliyoruz çevirmenlerimiz için de.”

“1 MİLYON KİTAP KAMPANYASI ÇOCUK KİTAPLARINA İLGİYİ ARTTIRDI”

İş Bankası’nın yürüttüğü 1 milyon kitap kampanyasının da çok başarılı sonuçlar ortaya çıkardığını ve çocukların dünya klasiklerine olan ilgisini de arttırdığına dikkat çeken Özdemir, “Alice Harikalar Diyarında 1 milyon ve Yazarlarımızdan Masallar ve Öyküler de 1 milyon 100 bin adet dağıtıldı. İşin ilginci bu kampanya bu kitapların satışını da teşvik etti. Ve şimdi bu kitapların yeni baskılarını da yapıyoruz” diye konuştu.
Özdemir, ders kitaplarının devlet tarafından ücretsiz verilmesi, kütüphanelerin kapanması, okulların kendi kütüphaneleri için yeterince kitap alamaması gibi nedenlerle, özellikle Anadolu illerinde çocuk kitaplarının satışının düştüğünü belirterek, “Bugün Anadolu’da 7 bin 500’e yakın kırtasiye-kitapevinin kapandığı söyleniyor.. Bu durumda kamu ve özel kütüphanelerin daha çok kitap alması gerekiyor. Ayrıca okul kütüphanelerinin de yeni kitaplarla tanışması lazım ki çocuklara daha çok kitapla buluşturabilelim” görüşünü ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!