Çocukları için iş başvurusu kuyruğuna girdiler

Güncelleme Tarihi:

Çocukları için iş başvurusu kuyruğuna girdiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2008 13:26

TÜRKİYE Taşkömürü Kurumu'na (TTK) alınacak 3 bin maden işçisi için, kayıtların son gününde de başvuru merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluştu.

Bazı anne- babalar, il dışında olan çocuklarının adına kuyruğa girerek müracaatta bulundu. Bugün yapılan kayıtlarla başvurusu sayısının 40 bini bulması bekleniyor.

İşçi açıkları nedeniyle zarar eden TTK'yı yeniden ayağa kaldırabilmek için alınacak 3 bin maden işçisi için 6 Ekim'de başlayan kayıtlar bugün saat 17.00'de sona erecek. Kayıtların son günü de Üzülmez, Kozlu, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müessese müdürlüklerinde oluşturulan başvuru merkezlerinde uzun kuyruklar oluştu. Evraklarındaki eksiklikler nedeniyle kayıtlarını son güne bırakanlar, müesselerin önünde kuyruğa girdi. Bazı kişiler de il dışında çalışan çocuklarının adına kuyruğa girirerek müracaat işlemlerini yaptı.

İstanbul'da çalışan 26 yaşındaki oğlu Yaşar adına TTK'ya başvuru yapan Osman Çimen, “Oğlum için geldim, sırada bekliyorum. Memleketimde iş yok. Oğlum da köyü bıraktı İstanbul'a gitti. İstanbul'da hayat şartları ağır. Bir ev kirası 500 YTL'den başlıyor. Oğlum 550 YTL maaşla çalışıyor. Yurtta kalıyor, kiraya çıkamıyor. Onun için memleketine gelmesini istiyorum. Burada daha iyi şartlarda çalışması için sırada bekliyorum” dedi.

İstanbul'da özel sektöde çalışan 27 yaşındaki oğlu İlkay için kuyrukta bekleyen Bayram Kırnapcı ise “Özel sektörün garantisi olmuyor. İşten çıkarmalar oluyor. O zaman da çocuklar kalıyor ayazda. Ayrıca İstanbul’da hayat şartları zor. Ev kirası 500- 600 YTL. Geçinmeleri çok ağır oluyor. O yüzden oğlumun TTK'ya girmesini istiyorum. O çalıştığı için başvuru işlemlerini ben takip ediyorum” diye konuştu.
Geçan cuma günü itibariyle 35 bin 964 olan başvuru sayısının, bugün yapılan kayıtlarla yaklaşık 40 bini bulması bekleniyor. Kayıtların ardından, işçi adaylarının madenlere yatkınlıkları konusunda tabi tutulacakları sınav tarihlerinin de netlik kazanacağı bildirildi. Sınavı geçen adaylar, noter huzurunda yapılacak kura çekilişi ile işe alınacak.

ÜNİVERSİTELİ İŞÇİ ADAYLARINA UYARI

Bu arada TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, yeraltında başlayıp, daha sonra yer üstüne çıkıp masa başında çalışma düşüncesiyle kayıt yaptıran üniversite mezunu işçi adaylarını uyardı. Dağdelen, “Kayıt yaptıran adayların tahsili bizi ilgilendirmiyor. Biz iş yapacak adam arıyoruz. Üniversite mezunu, pano ayak üretim işçisi olmak için okumaz. Üniversite mezunu, çalışacağı bir iş için okur. Eğer üniversite mezunu bu mülakatları aşarsa, işe girerse, bu işi yapmak mecburiyetindedir. Aksini düşünen işi bırakacaktır. Bu kadar basit. Çünkü üniversite mezunu diye adam almıyorum. Kömür kazacak adam alıyorum. Kendine güvenen gelir, girer, kazar ücretini de alır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!