Çocukları bekleyen tehlike

Güncelleme Tarihi:

Çocukları bekleyen tehlike
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2009 10:21

Bilim adamları, meyve suyu ve şekerli içecek tüketen çocukların, oboziteninde aralarında bulunduğu birçok hastalığa daha eğilimli olduklarını belirtiyor.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre, şekerli içecek ve meyve suları çocukları tok tutmuyor, ancak günlük kalori ihtiyacını büyük ölçüde karşılıyor.

Uzmanlar, günde iki bardak veya daha fazla şekerli içecek ya da meyve suyu tüketen çocukların, başta obezite olmak üzere çok sayıda hastalığa daha meyilli oldukları konusunda anne babaları uyarıyor.

Avustralya'daki Deakin Üniversitesi'nden bir ekip tarafından yürütülen ve sonuçları internette yayımlanan araştırma, çocukların beslenmelerindeki en gizli tehlikenin, yiyeceklerle birlikte tükettikleri içecekler olduğunu gösteriyor.

Yaşları 4 ile 12 arasında değişen 2 bin 184 çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre, günde iki bardak ve üzerinde şekerli içecek tüketen çocuklar hızla kilo alma eğilimi içine girerken, tüketilen miktarın artmasıyla doğru orantılı olarak, alınan kilo da artıyor.

Araştırmanın ana sorumlusu Dr. Andrea Sanigorski, sonuçları değerlendirdiği raporunda “Günde üç bardak gazlı şekerli içecek ya da 4 bardak meyve suyu tüketen çocukların aşırı kilolu ya da obez olma riskleri, tüketmeyenlere oranla iki kat fazla” ifadelerine yer veriyor.

Avustralya'da elde edilen sonuçların, ABD ve İngiltere'de yapılan benzer araştırmaların sonuçlarıyla birebir örtüştüğünü ifade eden Dr. Sanigorski, çocukların gazlı içecek tüketimlerine sınırlama getiren bilinçli ebeveynlerin bile, çoğunlukla konu meyve sularına gelince, fazla tüketmenin zararlarının farkında olmadıklarını kaydetti.

SUYU YERİNE MEYVENİN KENDİSİNİ TÜKETİN

Söz konusu içeceklerin, belirtilenden fazla tüketilmelerinin, çocukların ilerideki yaşlarda ciddi sağlık sorunları yaşamalarına neden olabileceği uyarısında bulunan araştırma ekibi, “uygunsuz sıvı tüketiminin” çocukların bir günde alması gereken kalorinin büyük bölümünü karşılamasına rağmen, onları tok tutmadığını, böylece fazla kiloya davetiye çıkardıklarını belirtiyor.

“Atıştırmalık” olarak tanımlanan yiyeceklerin de çocukların sağlığını, içerdikleri yüksek yağ ve tuz oranlarıyla tehdit ettiği vurgulanan çalışmada, ailelerin daha sağlıklı alternatifler üretmeleri gerektiği ifade ediliyor ve lif tüketimini artırıp tok tutma özelliği olması nedeniyle meyve suyu yerine meyvenin kendisinin tüketiminin teşvik edilmesi öneriliyor.

Erken yaşlarda kilo almaya başlayan çocuklar, yalnızca obezite değil, kiloya bağlı olarak tansiyon, diyabet, kalp gibi birçok hastalık için potansiyel taşıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!