Cocuklara check-up zamani

Güncelleme Tarihi:

Cocuklara check-up zamani
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Okul oncesi saglik kontrolu, basariyi arttiriyor

Cocuklarin okuldaki basarilarinin saglik durumlariyla yakin iliskisi oldugunu belirten uzmanlar, okula yeni baslayan cocugun her yonuyle bir saglik kontrolunden gecirilmesini oneriyorlar.

Okul oncesi check-up, cocuklarin basarilarini etkileyecek muhtemel bozukluklarin onceden bilinmesini sagliyor; onlem alinmasini kolaylastiriyor. Acibadem Hastanesi Cocuk Hastaliklari ve Sagligi uzmani Dr. Handan Sarac Ucsel, okula baslamadan once yapilan check-up’in yani sira asi durumunun da oncelikle degerlendirilmesi gerektigini hatirlatiyor.

Dr. Ucsel, ilkokul cagina gelmis bir cocuga yapilmasi gereken asilar hakkinda su bilgileri verdi: ‘‘Ilkokul cagindaki bir cocuga bir kez tuberkuloz asisi, bes kez karma (difteri-tetanoz-bogmaca), cocuk felci, bir kez kizamik, kizamikcik, kabakulak asisi yapilmis olmali. Grip asisini tum cocuklara degil, kronik akciger hastaligi, bronsit, astim, bobrek, kalp hastaligi bulunan ya da bagisiklik sistemi zayif cocuklara oneriyoruz.’’ Dr. Ucsel’e gore ilkokula baslayacak cocuklarda temizlik aliskanligi tam yerlesmedigi, okullarda da hijyen acisindan sorunlar oldugu icin parazit olup olmadiginin da arastirilmasi gerekiyor.

Neler yapilmali?

Okula baslayacak cocugun gorme ve isitme fonksiyonlari acisindan supheler varsa ayrintili bir goz muayenesi ve isitme degerlendirilmesinden gecmesi gerekiyor. Dr. Ucsel, gorme ve isitmedeki olasi bir aksakligin cocugun okul basarisini ciddi bir sekilde etkiledigine dikkat cekiyor. Bircok ailenin hastaneye ‘‘Cocugum hircin, uyumsuz, ogrenemiyor, acaba zekasinda bir sorun mu var’’ endisesiyle geldigini belirten Dr. Ucsel, ‘‘Muayenede cocugun zekasinin normal, ancak isitmesinde sorun oldugu ortaya cikiyor. Ya da cocukta gorme problemi tespit ediliyor. Cocuk tahtayi net goremedigini, dersini takip edemedigini soyluyor. Bu yuzden korkuyor, utaniyor, hatta bu yuzden okula bile gitmek istemiyor. Aileler bu sorunlari atlayabiliyor’’ diyor.

Beslenme sorunlari

Tam gun okullarda cocuklar ogle yemeklerini ev disinda yemek zorunda kaliyorlar. Ev yemeginden farkli olan okul yemegine cocugun alismasinin zaman alacagini vurgulayan Dr. Ucsel, ‘‘Okul yemegini begenmeyip kantinden ya da bufeden alacagi yiyeceklerle beslenen cocukta kotu beslenme aliskanligi yerlesebilir. Ogle yemekleri yetersizse cocuga ev yapimi sandvicler verilebilir. Okula gitmeden once cocugun kahvalti yapmasi mutlaka saglanmali. Aclik, basariyi olumsuz yonte etkiler. Okul donusunde genellikle ac olan cocuklara derslerine oturmadan once aksam yemeklerini engelleemyecek miktarda ikindi kahvaltisi yaptirilmalidir’’ diyor.

Zeká testi sart degil

Cocuklari okula yeni baslayan aileler icin onemli bir konu da zeka testleri. Bazi ailelerin cocuklarinin ustun zekali oldugunu dusunerek merak amaciyla bu testi yaptirmak istedigini belirten Dr. Ucsel, bunun gereksiz oldugunu belirterek cocuk okula basladiktan sonra ogrenme bozuklugu, dikkat kusuru ya da hiperaktivite soz konusu ise ve bu nedenle okulda basarisizlik varsa IQ ve standart basari testi yapilabilecegini soyluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!