Çocuk iÅŸçiler tehlikeyle içiçe

Güncelleme Tarihi:

Çocuk işçiler tehlikeyle içiçe
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 07, 2002 11:53

İzmir`de yapılan bir araştırmaya göre, çocukların büyük bölümü, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanıldığı oto tamir ve bakım işleri ile ayakkabıcılık sektöründe yer alıyor.

Haberin Devamı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından çalışma hayatında çocuk istismarının önlenmesi amacıyla oluşturulan ``Çocuk İşçiliğinin  Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı`` çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından pilot il seçilen İzmir`de 871 çalışan çocuğu kapsayan bir araştırma yapıldı. 2001`in başında başlatılan ve bir yıl süren araştırma ile ilgili hazırlanan raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:

``Çocuklar yoğun olarak küçük ölçekli, geleneksel çalışma yöntemlerinin uygulandığı sektörlerde çalışmaktadır. Yasal düzenlemelere rağmen, çocuklar, parlayıcı ve patlayıcı, zararlı ve tehlikeli maddelerin kullanıldığı, koruyucusuz makine, alet ve tezgahların olduğu işyerlerinde, yaşlarına bedensel ve akılsal gelişimlerine bilgi ve beceri düzeylerine uygun olmayan işlerde çalıştırılmaktadır. Bu nedenle de gerek beden sağlıkları, gerekse ruh sağlıkları açısından pek çok riskle karşı karşıya kalmaktadırlar. Diğer taraftan çalışan çocuklar eğitim olanağından yoksundur. Çocukların çalışma nedenlerinin başında ailelerin yoksulluğu gelmektedir. Çocuk işçiliğin sona erdirilmesi bütünsel yaklaşımla, ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği ile mümkündür.``

Haberin Devamı

TÜRKİYE GENELİNDE TARIM SEKTÖRÜ AĞIRLIKLI

Devlet İstatistik Enstitüsü`nün 1999 yılı Çocuk İşgücü Anketi sonuçlarına göre ise Türkiye`deki 6-17 yaş grubundaki çocuk nüfusu 16 milyon 88 bin ve bunun yüzde 10.2`si düzenli olarak çalışıyor. Bu orankentlerde 5.1 iken, kırsal kesimde 9.8 oluyor. Çocukların yüzde 57.6`sı tarım, yüzde 21.8`i sanayi, yüzde 10.2`si ticaret ve yüzde 10.4`ü hizmet sektöründe çalışıyor.

Ä°ZMÄ°R`DE OTO TAMÄ°RÄ° YAYGIN

Çalışan 871 çocuk üzerinde kendileri, anne-babaları, kardeşleri veişverenleri ile birebir yapılan görüşmeler sonucunda İzmir`de çalışan çocukların büyük bölümünün oto tamir ve bakımı sektöründe çalıştığı, bunu ayakkabıcılık ve konfeksiyon sektörlerinin izlediği belirlendi.

İzmir`de Valilik ve yerel yönetimler, 5 kurum, üç sendika konfederasyonu, üniversiteler, mesleki kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, uluslararası çocuk kuruluşları temsilcilerinden oluşan komitenin yürüttüğü araştırmanın sonuçları şöyle:

Haberin Devamı

``3114 işyeri tarandı. Bunların 2.790`ı oto tamir ve bakım, 250`siayakkabı, 74`ü ise konfeksiyon sektöründe. Toplam tespit edilen çocuk sayısı 871. 15 yaş altı 376, 15 ve 18 yaş arası 495 çocuk yer aldı. 98anne ve babaya, 121 çalışan çocuk kardeşine ulaşıldı. 871 çocuktan 740`ı eğitime yönlendirildi. Çocuklardan 110`unun okula hiç gitmediği ortaya çıktı. 66 çocuk yatılı okula gönderilirken, 88 çocuk Halk Eğitim Kurslarını bitirdi. 44`ü açık ilköğretime, 6`sı açık liseye, 382`si Çıraklık Eğitim Merkezi`ne, 254`ü örgün eğitime gönderildi.

Yapılan sağlık taramasında 538 çocuktan 32`sinin tedavi gerektiren hastalıkları bulunduğu anlaşılarak tedavilerine başlandı. 2 çocuğa nüfus cüzdanı çıkartılırken, bir çocuğun yaşı ise mahkeme kararı ile düzeltildi.

Haberin Devamı

Kendisi iÅŸ bulamadığı için çocuÄŸunu çalıştırmak zorunda kalan 4`ü eski hükümlü, 2`si engelli 6 anne ve babaya da iÅŸ bulunarak çocukların okula gönderilmesi saÄŸlandı.``Â
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!