‘Çocuk dostu’ turizm geliyor

Güncelleme Tarihi:

‘Çocuk dostu’ turizm geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2018 21:32

Uluslararası Çocuk Merkezi’nin başlattığı ‘Çocuk Dostu Turizm Projesi’ ile ‘çocuk dostu’ kavramının mönü, havuz, animasyon gibi özelliklerle sınırlı kalmadığı, çocukların hakları ve güvenliğinin ön plana çıkarıldığı, sömürüden korundukları ortamlar hedefleniyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de seyahat ve turizm sektörlerinde çocuk haklarının güçlendirilmesi ve çocukların şiddetten korunmaları amacıyla çalışan Uluslararası Çocuk Merkezi (UÇM), ‘Çocuk Dostu Turizm Projesi’ni başlattı. Bir yıldan fazla bir süredir Türkiye’de seyahat ve turizm sektörlerinde çocuk haklarının güçlendirilmesi ve çocukların şiddetten korunmaları amacıyla çalışma yürüten merkezin hedeflerini Çocuk Hakları Koordinatörü Işıl Erdemli anlattı:

ÇOCUKLAR BİREY OLARAK GÖRÜLECEK

“Çocuk dostu turizm kavramı sadece çocuklara özel mönüler, çocuk havuzları veya çocuklara yönelik animasyonlar değil, aynı zamanda çocuk haklarının korunması, çocukların birey olarak görüldüğü, onlara değer verilip saygı duyulan ve çocukların şiddetten korundukları seyahat ve turizm ortamları anlamına geliyor. Proje kapsamında çocukların fiziksel güvenliğinin, sağlık ve hijyeninin, çocukların gelişimine yönelik boş zaman aktivitelerinin sağlanması öngörülüyor. Turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin politikalarında çocukların yüksek yararının gözetilmesi gerekiyor. Tesislerde çocukların tüm şiddet türlerinden uzak oldukları turizm ortamlarının sağlanması, risklerin önceden düşünülmesi ve önlem alınması, bununla birlikte çocuklara birer birey olarak özenle davranan ve onlarla doğru iletişim kuran personelin çalıştırılmasını sağlamak temel hedeflerimizden.”

Haberin Devamı

18 YAŞ ALTI STAJYERLER DE PROJEDE

Projenin süpervizörü Çağıl Metin Balcı ise özetle şunları söyledi: “Çocuk dostu turizm kavramını, hem çocukların sağlık ve güvenliklerini hem birey olma haklarını gözeten hem de tüm çocukların şiddet ve her türlü sömürüden, özellikle cinsel sömürüden korundukları ortamlar olarak tarif ediyoruz. 18 yaş altı stajyerlerin cinsel istismar ve şiddete uğramalarının önüne geçilmesi de projemizin önemli amaçlarından.”

UÇM uzmanları Türkiye’nin belli başlı bölgelerinde konaklama ve seyahat sektörünün üst düzey yöneticilerine eğitimler veriyor. Proje, sektör temsilcilerinin ‘The Code’ olarak bilinen ‘Seyahat ve Turizm Sektöründe Çocukların Sömürüden Korunmaları için Davranış Kuralları’ belgesini imzalamalarını da teşvik ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!