Çobandı azmiyle ressam oldu

Güncelleme Tarihi:

Çobandı azmiyle ressam oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 12:26

Kütahyalı ünlü ressam Ahmet Yakupoğlu'nu 20 yıl önce kırlarda çobanlık yaparken görüp ressamlığa başlayan ve 1000'den fazla resim yapan Bayram Gaygısız (48), kırlarda ve dere kenarlarında resim yaparak sanatını geliştirmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Ressam Gaygısız, merkeze bağlı Göynükören Köyü yakınında  bundan 20 yıl önce Yakupoğlu'nun resim yaptığı kırlarda kendisinin koyun otlattığını anlattı.

Yakupoğlu'nun çalışmalarını izlerken ona hayranlık duyduğunu ve onun  teşvikiyle 1990 yılında sulu boya resimler çizmeye başladığını belirten Gaygısız,  arkadaşlarının kendisini yağlı boya resimler de yapabileceğine inandırması  üzerine yağlı boya tablolar ortaya çıkarmaya çalıştığını anlattı.

Gaygısız, çoğunluğu manzara olmak üzere 20 yıldır 1000'den fazla resim  yaptığını ifade ederek şöyle konuştu:

“20 yıl önce sulu boya çalışmalarla bu işe başladım, şimdi profesyonel  anlamda çalışıyorum. Yaz aylarında iyi havalarda kırlara, dere ve nehir  kenarlarına giderek 'sıcak çalışma' dediğimiz teknikle doğayla baş başa  ortamlarda resimler çiziyorum. Resim yaparken en çok Porsuk Nehri'nden,  çevresindeki ağaçlardan ve kuş seslerinden ilham alıyorum. Kış aylarında ise  atölye çalışmaları yapıyorum. Bir dönem Kütahya Belediyesinde şoförlük yaptım.  Ancak ben hayatımı ressamlığa adadım.

Haberin Devamı

Bu işe başlarken ressam Ahmet Yakupoğlu'ndan esinlendim, yanında resim  yapmasam da bir dönem kırda çalışmalarını izledim. Porsuk Nehri'nin kenarında  koyun otlatırken değerli ressam Yakupoğlu bisikletiyle gelirdi, ben onu izlerken  koyunlar kaybolurdu.”
         
“AÇIK HAVADA ÇİZİLEN RESİM DAHA İYİ VE GÜÇLÜ OLUYOR”
         

Kırlara çıktığında bazen bir günde, bazen 2-3 günde bir resim yaptığını  dile getiren Gaygısız, genellikle doğa resimleri yaptığını ve bazen portreler  üzerine çalıştığını anlatarak, ressam olmak isteyen 7 gence kurs verip onları iyi  bir ressam olabilmeleri için motive ettiğini kaydetti.

Ressamlığın temelini kara kalem çalışmalarının oluşturduğunu söyleyen  Gaygısız, bu sanatın eğitimini almadığı için sulu boya tekniğiyle başladığı  ressamlığa yağlı boyayla devam ettiğini hatırlattı.

Gaygısız, “çinicilik sanatı geliştiğinden Kütahya'da çoğu kişinin elinin  fırça tuttuğunu” ifade ederek, “Eli fırça tutanlar daha sonra resme merak  salıyor ve ressamlardan bir şeyler öğrenmeye çalışıyor. Kütahya'da ressamların  sayısının çok olması bundan kaynaklanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Daha önce İstanbul ve Kütahya'da karma sergilere katıldığını belirten  Gaygısız, ilk kişisel sergisini bu ay Kütahya'da açmayı planladığını sözlerine  ekledi.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!