CNN Türk’te ’Ama Hangi Atatürk’ tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

CNN Türk’te ’Ama Hangi Atatürk’ tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2008 00:00

CNN Türk Genel Müdürü ve Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol’un yayımlandığı günden beri büyük ilgi gören ve kısa sürede ikinci baskısını yapan "Ama Hangi Atatürk" isimli kitabında gündeme getirdiği fikirler, bu aksam CNN Türk’teki "Tarafsız Bölge" programında tartışılıyor.

Bu akşam 20.30’da başlayacak olan Tarafsız Bölge’de Prof. Dr. Mümtaz Soysal, Prof. Dr. Mete Tunçay, Prof. Dr. Cemil Koçak, gazeteci Ali Sirmen ve yazar Mehmet Ali Gökaçtı, hem kitaba ilişkin görüşlerini açıklayacak, hem de kitabın yazarı Taha Akyol ile tartışacak.

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan’ın yönettiği Tarafsız Bölge programında cevabı aranacak sorular arasında, Atatürk’ün bugüne kadar tartışılan pek çok yönü bulunuyor. Bunlar arasında, bir Osmanlı generali olan Atatürk’ün bakan olmak için Padişah Vahdettin’e yazdığı mektup da var, İstiklál Savaşı boyunca İslam dinine yaptığı vurgu da. Öyle ki, bu nedenle Atatürk tam bir İslam mücahidi görüntüsü bile vermişti.

Öte yandan, bir süredir öne çıkartılmaya çalışılan "Anti emperyalist Atatürk" de bir diğer tartışma konusu. Atatürk’ün ömrünün hangi yıllarında anti emperyalist kimliğiyle mazlum milletlerin kurtuluş önderi olarak görüldüğü de sorgulanacak. Avrupa Birğli karşıtlarının çok sık kullandığı bu argüman, devrimleri uygularken tam anlamıyla "Batı yanlısı" bir görüntü veren Atatürk kimliğiyle çelişiyor mu?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!