Clinton'ın konuşmasını uzmanlar yorumladı

Güncelleme Tarihi:

Clintonın konuşmasını uzmanlar yorumladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 14:49

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Paris’te yapılan Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısında Rusya ve Çin’in Suriye’ye verdiği desteğin bir bedeli olması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Clinton, "Rusya ve Çin, Esad rejiminin arkasında durdukları için hiçbir bedel ödemediklerine inanıyorlar. Bunu değiştirmenin tek yolu, burada temsil edilen tüm ülkelerin doğrudan ve acilen harekete geçerek, Rusya ve Çin'in bir bedel ödemesini sağlamasıdır" derken, Cenevre'de kabul edilen kararların hayata geçirilmesi için de BM Güvenlik Konseyi'nden bir karar çıkarılmasını istedi.

 

Peki Clinton’ın bu sözleri ne anlama geliyor? Uzmanlar Clinton’ın sözlerindeki kodları hurriyet.com.tr için deşifre etti...

 

/images/100/0x0/55eb14d8f018fbb8f8a9d0ea
Murat Bilhan, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi eski Başkanı, emekli Büyükelçi

Haberin Devamı

Bunlar amacını aşan sert sözler. Bu tarz tehditkâr açıklamalar, uluslararası kamuoyunda bütünlük sağlanmasını da engeller. Bunlarla Rusya’yı dize getiremezsiniz. Ne yapabilirler? Suriye’deki Rus üssünü mü kapattıracaklar? Nasıl bir adımla Rusya’nın tutumunu değiştirtecekler? Bu üslubu doğru bulmuyorum. ABD’nin bu açıklamayı, dost ülkeleri tatmin etmek için yaptığını düşünüyorum. Ama hayata geçirilmesini imkan dahilinde görmüyorum. Ciddi bir tedbir alınabileceğini sanmıyorum.

 

/images/100/0x0/55eb14d8f018fbb8f8a9d0ec
Mensur Akgün, İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasi Eğilimler Merkezi Direktörü

Askeri olmayan yöntemlerle, diplomatik olarak sıkıştırabilirler. Burada yapılacak uluslararası organizasyonları boykot gibi bir durum olabilir. Arap dünyasını teşvik edebilirler Rusya'ya karşı. Ama askeri bir bedel ödetilmesi söz konusu olamaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!