Clinton’dan Sezer’e: Türkiye saygın kimliğinizde gelişecek

Güncelleme Tarihi:

Clinton’dan Sezer’e: Türkiye saygın kimliğinizde gelişecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton, yeni göreve seçilmesi dolasıyla Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i tebrik ederek, ‘‘Türkiye'nin gelişmesine ve katkısına saygın kişiliğinizde katkı sağlayacağınıza inanıyorum’’ dedi. Sezer'le bir araya gelen Clinton, ABD Temsilciler Meclisi'nden ele alınması beklenen Sözde Ermeni Soykırım Tasarısı'nı engelleme sözü de verdi.

BM Zirvesi için New York'ta bulunan Sezer, dün Waldorf Astoria Oteli'nde Clinton'u ziyaret etti. Dışişleri Bakanları İsmail Cem ve Madeline Albright'ın da hazır bulunduğu görüşmede Clinton, yeni görevine seçilmesi dolayısıyla Sezer'i tebrik etti. ‘‘Türkiye'nin gelişmesine ve katkısına saygın kişiliğinizde katkı sağlayacağınıza inanıyorum’’ dedi. Sezer ise Clinton'a Türk-ABD ilişkilerinin başkanlığı döneminde önemli bir gelişme kat ettiğini ve Türkiye'nin stratejik ortak haline geldiğini kaydetti.

Clinton, Türkiye ilişkilerinin gelişmesini desteklediğini belirterek, ‘‘Türkiye'yi batı uluslar topluluğunun saygın bir üyesi olarak görmekteyim’’ dedi. Clinton, şöyle dedi:

‘‘Helsinki sonrası Türk-AB ilişkilerinin ABD'nin arzu ettiği aşamaya gelmesinden memnuniyet duyuyorum. Tam üyelik sürecinde Türkiye'nin adımlarını takdirle izliyorum.’’

Sezer, görüşmede ABD Temsilciler Meclisi'nde ele alınması beklenen Sözde Ermeni Soykırım Tasarısı'na da değindi. Sezer, iki ülke ilişkilerini gölgeleyip, dokusuna zarar verebilecek öğelerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Clinton, bu konudaki tavrının belli olduğunu, engellemek için çaba göstereceğini söyledi. Sezer, Clinton'a deprem bölgesinde Erkan bebekle çekilmiş fotoğrafının üzerine basılı olduğu Merkez Bankası'nın anı parasını hediye etti.

Cumhurbaşkanı Sezer daha sonra Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile bir araya geldi. Schröder, yeni göreve gelmesi dolayısıyla Sezer'i tebrik ederken ‘‘Türkiye'nin reform çabaları açısından sizin bu göreve gelmeniz önem taşıyor. Almanya iş ve siyasi çevreleri, sizin saygın kişiliğinizin reform sürecinin güvencesi olarak algılıyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!