Çizgiler yetecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Çizgiler yetecek mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

‘‘Anne Frank'ın Hatıra Defteri' Fransa'da çizgi film oldu.

Fransa'da bu hafta çizgi film olarak gösterime giren ‘‘Anne Frank'ın Hatıra Defteri’’nin yönetmeni Julian Y. Wolff, Fransa, Amerika ve İrlanda'da sayısız çizgi filme imza atmış biri. Ancak son çalışması Anne Frank eleştirmenlerce çok tartışılıyor. Gerekçe ise, sinema filminin bile yansıtmaya yetmeyeceği bir trajediyi çizgi filmle anlatmanın imkansızlığı.

Fikir baştan garipsense de, ‘‘Anne Frank’’ın çizgi film yapılması, Fransa'da önemli iki açıdan destek gördü. Birincisi bu çizgi film genç bir kitleyi hedefliyordu, yani, Amsterdamlı bu küçük Yahudi kızı tanımayan yeni kuşak, bu filmle onu tanıma imkanı bulacaktı. İkincisi, ‘‘Tarzan’’ ya da ‘‘Toy Story 2’’ gibi filmlere oranla, nihayet daha ciddi bir konu ele alınmış olacaktı.

Ancak, alınan riskin sonuçları ağır olabilirdi: Konuyu basitleştirmekten nasıl kaçınılacaktı? Çizgi romanın verdiği komiklik duygusunun önüne nasıl geçilecekti? Yönetmen Julian Y. Wolff ve senarist Daniel Holender yine de işe giriştiler. Sonuçta 89 dakikalık bir film çıktı ortaya ve bu hafta Fransa'da gösterime girdi.

‘‘Anne Frank'ın Hatıra Defteri’’ adlı kitap 55 dilde yayınlanmış ve 20 milyon satmıştı. Bu küçük kızın 12 Haziran 1942'den 1 Haziran 1944'e kadar tuttuğu güncesi, sinemaya ve tiyatroya aktarılmıştı. Ancak yarım yüzyıl sonra, bu olağanüstü günceyi aktarmakta her ikisinin de yetersiz kaldığı anlaşıldı. Çünkü sinemanın aktaramayacağı uzun sessizlik anları ve görüntünün yansıtamayacağı kadar büyük bir acı söz konusuydu.

Filmin prodüktörü Dykman, çizgi filmin bütün sanatlardan daha fazla evrensel bir dile sahip olduğunu iddia ediyor. Senarist Holender, altı ay boyunca Frank ailesinin kaldığı eve yakın bir yerde yaşamış ve ‘‘atmosferi’’ hissetmeye çalışmış. Yönetmen bugüne kadar yaptığı en realist çalışma olduğunu söylüyor. Ancak gelen eleştiriler bütün bu çabaların, korkunç bir insanlık dramını kuruluktan kurtaramadığı yönünde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!