Çivi çakılsa uzaydan görüntüsü alınabilecek

Güncelleme Tarihi:

Çivi çakılsa uzaydan görüntüsü alınabilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin tek Uzaktan Algılama Yer İstasyonu önümüzdeki ay faaliyete geçiyor. 1980'lerde planlanmaya başlanan ve 1990'lı yıllarda Devlet Planlama Teşkilatı'nın desteğiyle projelendirilerek uluslararası alanda ihale edilen İTÜ Uydu Yer İstasyonu yeryüzünün herhangi bir yerindeki bir hareketlilik veya değişimi anında ve 1 metre duyarlılıkta görüntülüyebiliyor. İstasyon 10 milyon dolara mal oldu.

BİLİMADAMLARININ 'bir gecekonduya bir çivi çakılsa bile görülebilir' diye nitelendirdiği istasyonu yeryüzünün coğrafi özelliklerinin tespiti, meteoroloji, yer hareketleri, şehir bölge planlaması, maden yatakları, kıyı kirlenmesi gibi birçok konuda anında bilgi verebiliyor. İstasyonun Direktörü Prof. Dr. Bingül Yazgan, ‘‘Aldığımız görüntüleri ülke menfaatine sunuyoruz. Türkiye'de her konuda istasyonumuzdan bilgi alınabilir. Çünkü, kapasitesi çok geniş’’ dedi.

Deprem ve sel gibi doğal afetlerin etki bölgeleri, gelişmeleri, olayı takip eden en kısa süre içinde uydu üzerinden izlenebileceğini söyleyen Prof.Dr. Yazgan, ‘‘Özellikle risk yönetimi konusunda önemli veriler elde edilebilir’’ diye konuştu.

10 MİLYON DOLAR

10 milyon dolar haracanarak Devlet Planlama Teşkilatı'nın desteğiyle yapılan istasyonun tüm tasarımının üniversiteye ait olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yazgan, ‘‘Dünyada 30 tane bu anlamda kullanılan istasyon var. 4-5'i üniversiteler tarafından kullanılıyor. Ancak, bizim kullandığımız çok geniş kapsamlı bir istasyon. Masrafımız çok fazla. TUBİTAK ile işbirliği yapılarak sivil-savunma sektörüne hizmet vereceğiz’’ diye konuştu.

Her yer izlenecek

Prof.Dr. Yazgan, istasyondan şu projelerin alınabileceğini belirtti:

Savunma amaçlı projeler.

Belediyelerin yer alanlarını planlama.

Yeşil alanların kullanımının amaca uygun olup olmadığı.

Orman üzerindeki tüm ağaç türleri, yeryüzündeki tüm bitki türleri ayırt edilebilir ve listesi çıkarılabilir.

Hangi toprak nemli, hangisi kuru, burada neler yapılabilir?

Kıyı kirlenmesi rahatlıkla izlenebiliyor. Bir geminin denize döktüğü petrol ya da sanayi atıklarının denize akıntısı rahatlıkla uydudan görülebiliyor.

Doğal afetler izlenebiliyor. Heyelan, sel baskını olan bölgedeki durum anında yetkililere iletilip, tedbirler alınabiliyor. Yangının yönü ve kapsayacağı alan izlenebiliyor.

Ürün tahmini yapılabiliyor.

Üretim alanlarının kullanımının takibi gerçekleşebilir.

Sulama alanlarının ve ihtiyaçlarının belirlenmesi de gerçekleşebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!