Civciv soykırımı

Güncelleme Tarihi:

Civciv soykırımı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Eskişehir'de binlerce canlı erkek civciv parasal açıdan işe yaramıyorlar diye, belediye çöplüğüne atılarak bile bile ölüme terkedildi.

Eskişehir'in Seyitgazi yolundaki Büyükşehir Belediyesi Çöplüğü'ne metan gazı yanmasıyla ilgili incelemede yapmak üzere giden ekipler, bir kısmı ölmüş yüzlerce civcivle karşılaştı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Müdürü Prof. Dr. Nazmi Oruç, bazı tavuk üreticilerinin yumurtadan yeni çıkmış civcivleri cinsiyet belirlemesini yaptıktan sonra erkek olanları çöplüğe attıklarını söyledi ve ‘‘Bu bir katliamdır’’ dedi. Prof. Oruç şöyle konuştu:

Atanları bulacağız

‘‘Çöplüklere her türlü katı atığın atıldığını biliyoruz. Ancak bu canlı civcivlerle ilk kez karşılaştık. Tavuk üreticileri ekonomik değer bulmadıkları erkek civcivleri çöplüğe atmışlar. Bu tam anlamı ile katliamdır. Civcivler çöpe atılmak yerine vatandaşlara ücretsiz verilebirdi. Bu olay milli ekonomi ve vicdani açıdan tavsip edilmez. Sağ olan civcivleri çöplükten toplayıp isteyenlere vereceğiz. Çöplüğe civciv atanları da belirleyip haklarında yasal işlemler yapacağız.’’

Erkek civcivlerin ekonomik değeri yok

Tavuk çiftliği sahipleri, erkek civcivlerin özellikle yumurta tavukçuluğunda ekonomik değerinin olmadığını söylüyorlar. Eskişehir'deki katliamın ardında da bu neden yatıyor. Çiftlik sahipleri ‘‘Erkek civcivi yetiştirmek gereksiz ve ek bir masrafa yolaçar. Genellikle erkek civcivlerin bir kısmı horoz olarak yetiştirilir. Arta kalanlar da civciv satıcılarına düşük fiyatlarla verilir. Elde kalanlar ise çevredeki vatandaşlara ücretsiz dağıtılır’’ diyorlar.

Çevre Müdürü'nün gözleri yaşardı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çevre Müdürü Prof. Dr. Nazmi Oruç, (ortada elinde civciv olan), arkadaşları ile birlikte henüz ölmemiş civcivleri çöplükten tek tek toplarken, neredeyse ağlayacaktı. Prof. Oruç, topladığı civcivleri büyütüp, dağıtacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!