‘‘Çıtırbom’’ yazar tartışması

Güncelleme Tarihi:

‘‘Çıtırbom’’ yazar tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 01:42

Dün akşam Gani Müjde'nin sunduğu ‘‘Gündem Dışı’’ programına katılan Attila İlhan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı lise 2 ve 3'üncü sınıflarda okutulan ‘‘Edebiyat Tarihi’’ dersinin kaldırılmasını ağır bir dille eleştirdi. Gazetelere ‘‘Failatün, failün devri kapanıyor’’ diye yansıyan kararı eleştiren İlhan, ‘‘Bazı 'çıtırbom' yazarlarla bir edebiyat yapmayı düşünüyorlar’’ dedi.

Attila İlhan, dün akşam katıldığı TV programında son günlerde hakkında çıkan eleştirilere yanıt verdi ve edebiyat dünyasında yaşanan tartışmalara farklı yaklaşımlar getirdi. İlhan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı ve edebiyat derslerinde öğrencilerin önce Orhan Pamuk, Buket Uzuner, Can Yücel, Selim İleri, Ataol Behramoğlu gibi günümüz yazarlarını okuyup, ardından da Tanzimat ve sonrası yazarların tatılmasını eleştirdi. Bakanlığın aldığı yeni kararı genel kültürsüzleştirme operasyonu olarak değerlendiren İlhan, ‘‘1950'den beri bizi kendi kültürümüzden uzaklaştırmak istiyorlar. Bunlar eski diye bizi de geriye doğru iterek şimdi ortada olan bir takım ‘çıtırbom' yazarlarla bir edebiyat yapmayı düşünüyorlar’’ dedi.

Son dönemde şair Murathan Mungan’ın isim vermeden ‘‘40 yıldır aynı şapkayı giyiyor’’ eleştirisine tebüssümle, ‘‘O beni hiç şapkasız görmediği için hayal kuruyor. Öyle bir durum yok’’ yanıtını veren İlhan ayrıca, yeni şairlerin kitaplarının çok satmamasını ‘‘Sorun basit. Divan edebiyatı, hece edebiyatı, halk edebiyatı bilmezler. Eee ne bilirler? Bu kadar basit’’ diyerek açıkladı. İlhan programda Cahit Sıtkı Tarancı ve Fazıl Hüsnü Dağlarca için de ilginç açıklamalarda bulundu. CHP'nin düzenlediği bir şiir yarışmasında lise son sınıf öğrencisi olmasına rağmen Dağlarca'yı geçen İlhan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ‘‘Amcam benim yerime şiirlerimi göndermiş. Yarışmaya katılan ünlü şairler vardı. Cahit Sıtkı birinci oldu, Fazıl Hüsnü üçüncü, ben ise ikinci olmuştum. Lise son sınıftaydım. Bu da çok fena durum. Böyle büyük yazarlar çok fena ofsayta düştü...’’

Yarışmaya katılmadan önce kimsenin bilmediği bir tarafı olduğunu açıklayan Attila İlhan, sosyalist dergilerde ‘‘Beteroğlu’’ takma adıyla şiirler yazdığını söyledi. ‘‘Şiir ve zeka arasında bir bağ var mı’’ sorusuna açıkyüreklilikle yanıt veren yazar, ‘‘Zekayla şiir yazanların şiirleri çok güzel olmuyor. Örneklersem gene herkesi kızdırırım. Fakat duygusal şiir yazan insanın zekası kıtsa gene güzel olmuyor. İkisinin tam bir korelasyonu, bir bağ ilişkisi olmalı’’ dedi.


İsme gerek yok, onlar kendilerini bilir

Televizyon programı sonrasında görüştüğümüz Attila İlhan, ‘‘Çıtırbom yazarlar kim’’ sorusuna, ‘‘İsim vermek istemiyorum. Onlar zaten kendilerini biliyorlar’’ yanıtını verdi. Bu konuda çıkan haberleri de eleştiren İlhan, ‘‘Ne yapmak istiyorlar anlamış değilim. Ama yanlış yapılıyor. Edebiyatımızı bilmek önemlidir’’ dedi. Ünlü yazar, son günlerde hakkında çıkan eleştiriler konusunda da, ‘‘Türkiye'de benim gibi düşüncelerini açıkça söyleyen çok az. Bu yüzden de çok eleştiri alıyorum’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!