Çıplak resim toplayan Tanzimat paşası

Güncelleme Tarihi:

Çıplak resim toplayan Tanzimat paşası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 22:52

P Kitaplığı yayınları, ilk Müslüman sanat koleksiyoncusu Halil Şerif Paşa'nın hikayesini yayımladı. Fransız sanat tarihçisi Michele Haddad'ın yazdığı ‘‘Halil Şerif Paşa-Bir İnsan Bir Koleksiyon’’ adlı kitap Elif Gökteke tarafından Türkçe'ye çevrildi.

1831'de Mısır'da doğan, hıdiv ailesinden Mehmed Şerif Paşa'nın oğlu Halil Bey, Fransa'da eğitim gördü, Mısır Hıdiv’inin hizmetinde çalıştıktan sonra, Paris'te Osmanlı Büyükelçiliği'ne tayin edildi, uzun yıllar burada yaşadı. Serveti, müthiş bir resim koleksiyonu kurmasına imkan veriyordu. Dönemin ünlü ressamları Ingres ve Courbet'nin erotik resimlerine meraklıydı. Böylece ilk büyük koleksiyoncuların arasına katıldı ve Paris'te şöhreti büyüdü. Ocak 1868'de tablolarını satışa çıkarmak zorunda kalınca büyük bir gürültü koptu. Çünkü bu tablolar arasında Courbet'nin ‘‘Uyuyan Kadınlar’’, Ingres'in ‘‘Türk Hamamı’’ gibi nü tablolar yer alıyordu. Umulanın aksine (belki de tam tersi, doğal olarak) Halil Bey, oryantalist ressamlarla pek ilgilenmiyordu. Birçok başka resmin yanında, koleksiyonunda Delacroix'nın da altı resmi vardı.

Namık Kemal'in bir piyesine destek olan, Osmanlı kordiplomatiğinde önemli görevler üstlenen, Midhat Paşa'nın yandaşı Halil Bey (artık sivil paşa olmuştu) 1877'de tekrar Paris elçiliğine tayin oldu. 1879'da öldü ve yıllarca unutuldu.

1991'de Taner Timur, ‘‘Osmanlı Türk Romanında Tarih Toplum ve Kimlik’’ adlı kitabında Halil Şerif Paşa ve koleksiyonundan söz etti. 1996'da P Dergisi'nde bir inceleme yayımlandı. Enis Batur da ‘‘Elma’’ adlı kitabında unutulmuş koleksiyonerden söz etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!