Cinnah fısıltıları

Güncelleme Tarihi:

Cinnah fısıltıları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2004 01:31

Lojmanları sattınız tinercinin eline düştük

TBMM
’nin 2005 yılı bütçe görüşmeleri, milletvekillerinin birbirinden ilginç isteklerine ve şikayetlerine sahne oluyor. İşte bir bölümü:

Polisler yolda bekletiyor

Kazım Türkmen (CHP) Trafikte polislere derdimizi anlatamıyoruz. Polislere, ‘Cezamız varsa kes gidelim’ diyoruz. Saatlerce bekletiyorlar. Milletvekili sıfatımız var diye kavga da edemiyoruz.

Bizi savunmasız bıraktınız

Ali Kemal Kumkumoğlu (CHP) Milletvekillerinin lojmanlarının satılması doğru olmadı. Vekiller, tinercilerin bir köşede kafasına sopayı vurup yere yıkacağı durumdadır. Bizi savunmasız bıraktınız.

Tansiyon hastası olduk

Osman Kaptan (CHP): TBMM’deki ışıklandırma ve havalandırma sistemi çalışmıyor. Hepimiz tansiyon hastası olduk. Odaların büyütülmesinden çok, bu sorunların çözülmesini istiyoruz.

Odalarımız üç mezar kadar

Musa Uzunkaya (AKP) Üç mezar büyüklüğünde odalarda çalışıyoruz. Milletvekillerine bir şoför bile çok görülüyor. Özelleştirmeler sonucu havuzda bekleyen şoförler var. Bunlar bizim hizmetimize verilsin.

Fransız, çayını kendi alır

Bülent Baratalı (CHP) Odalarımız yeterli, yeni bir projeye gerek yok. Fransız senatosunda hizmetli bile yok. Senatörler çayını otomatlardan kendisi alıyor. İngiliz parlamentosunda milletvekillerinin odası bile yok.

Peki siz bunları biliyor muydunuz?

Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen’in geçenlerde Türkiye Müteahhitler Birliği ve İNTES’in ortaklaşa verdiği iftardan ayrılırken, bu iki kuruluşun yöneticilerine salondaki garsonları göstererek, ‘Bu yiğitlere para verdiniz mi? Bunlara yemek tabaklarını getirdikleri tepsilerin üzerine zarf içinde vereceksiniz’ diye yol gösterdiğini, ‘Veriyoruz efendim, ama arkadaşlar bir de ‘Bakan parası nasip olsun’ diyorlar’ yanıtını aldığını, bunun üzerine ‘Dur bakalım canım cebimizde ne varmış’ diyerek sağ cebinden çıkardığı dört adet 20 milyon lirayı garsonlara zarfın içine koymadan bahşiş olarak verdiğini...

Hükümette ‘kaza’ oruçları başlıyor

RAMAZAN
ayının geride kalmasıyla birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün kaza oruçları başlıyor.

Gerek Erdoğan, gerek Gül’ün çıktıkları yurtdışı geziler nedeniyle mazeretli olarak oruç tutmadıkları günler olmuştu. Resmi programa kahvaltı ya da öğle yemeği konduğu durumlarda oruç tutmamışlar, eğer programda bu tür protokol düzenlemesi yoksa yurtdışında oldukları halde oruçlarını tutmuşlardı.

Erdoğan, bu çerçevede Paris gezisinde OECD’de yenen çalışma yemeği nedeniyle oruç tutmazken, Gül Prag ve Lizbon ziyaretlerinde yine resmi yemekler nedeniyle oruç tutmadı.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde kaza oruçları konusunda şu bilgiler yer alıyor:

‘Dinimiz ramazan ayında oruç tutamayan hasta veya yolcuların sonradan kaza etmelerini emreder. Kuran-ı Kerim’de, ‘Kim de hasta veya yolcu olursa, (oruç) tutmadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun’ buyurulmaktadır (Bakara, 2/185).

Ancak, namaz yolculuk sebebiyle kazaya bırakılamaz. Ancak seferi sayıldığı sürece dört rekatlı farz namazlar iki rekat olarak kılınır. Devamlı olarak uzun yola giden kaptan ve sürücülerin durumu da aynıdır.’


İşte Dışişleri’nin yeni A Takımı

DIŞİŞLERİ
Bakanlığı’ndaki son atama kararnamesinin uygulamaya girmesiyle birlikte Dışişleri Bakanlığı’nın üst yönetimi de belli oldu. Yeni yönetimde, Roma’ya giden Uğur Ziyal’in müsteşarlık yaptığı dönemden üç isim var: Ziyal’in yardımcısıyken müsteşarlığa terfi eden Ali Tuygan ile yerlerini koruyan Nabi Şensoy ve Volkan Bozkır. Diğer dört müsteşar yardımcılığına yeni isimler geldi. İşte yeni dönemde Dışişleri’nin yükünü üstlenecek olan üst yönetim:

Ali Tuygan

Müsteşar (60)
Dışişleri bürokrasisinin yeni dönemdeki patronu. Son üç yıldır merkezde Ortadoğu ve Asya’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Bu çerçevede Irak’la ilgili sıcak kritik gelişmelerin merkezinde yer aldı. Tuygan, daha önce Kanada, Suudi Arabistan ve Yunanistan’da büyükelçi olarak görev yaptı.

Nabi Şensoy

Müst. Yrd. (59)
Yerini koruyor. Son iki yıldır merkezde NATO, BM, AGİT, Avrupa Konseyi gibi çok taraflı siyasi kuruluşlardan sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Daha önce İspanya ve Rusya’da büyükelçi olarak bulundu. En kıdemli yardımcı olarak Tuygan’a vekalet edecek. İstanbul İngiliz Erkek Lisesi ve Mülkiye mezunu.

Ertuğrul Apakan Müst. Yrd. (57) Son 4 yıldır merkezde Kıbrıs-Yunan işleri Genel Müdürü olarak görev yaparken, terfi ederek aynı dosyadan ve ayrıca ABD ile ilişkilerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı oldu. Bakanlığın bir numaralı Kıbrıs otoritesi. Annan Planı’ndaki değişikliklerde önemli rol oynadı.

Volkan Bozkır Müst. Yrd. (54) Yerini koruyor. Son iki yıldır AB İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak AB ile ilgili gelişmelerde kritik bir rol oynadı. Yurtdışına çıkma sırası geldiği halde AB’nin 17 Aralık zirvesi nedeniyle görevinde tutuldu. Daha önce AB Genel Sekreter Yardımcılığı ve Romanya Büyükelçiliği yaptı.

Ender Arat

Müst. Yrd. (57)
Ekonomik ilişkilerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı olacak. Son iki yıldır merkezde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Dışişleri Başdanışmanlığı’nı yapıyordu. Daha önce 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Özel Kalem Müdürlüğü’nü yaptı, ardından Macaristan’da büyükelçi olarak bulundu.

Ahmet Erozan

Müst. Yrd. (54)
Yeni dönemde idari işler, personel ve konsolosluk işlerinden sorumlu olacak. Tayin ve terfi konularından sorumlu olacağı için bakanlığın en çok baş ağrıtan işleriyle ilgilenmek durumunda kalacak. Daha önce büyükelçi olarak Bosna’da görev yaptı, ayrıca AGİT’in Özbekistan temsilciliğini üstlendi.

Ahmet Üzümcü Müst. Yrd. (53) Bakanlık üst yönetiminin en genç Müsteşar Yardımcısı. Ortadoğu, Asya ve Pasifik bölgelerindeki ülkelerle ikili ilişkilerden sorumlu olacak. Bu çerçevede Irak, Ortadoğu barış süreci, Rusya gibi dosyalar Üzümcü’nün masasında olacak. Daha önce büyükelçi olarak İsrail ve NATO’da görev yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!