Cinnah fısıltıları

Güncelleme Tarihi:

Cinnah fısıltıları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2004 01:52

İşte yeni elçiler

DIŞİŞLERİ
Bakanlığı'nın son büyükelçi kararnamesiyle birlikte, toplam 14 diplomat ilk kez büyükelçiliğe terfi ederek, Türkiye'yi yurtdışında bu unvanla temsil etmeye hak kazandı. Dışişleri Bakanlığı'nda uzun yıllardır bir kararnamede bu sayıda diplomat büyükelçi yapılmamıştı. Yeni büyükelçilerin yaş ortalaması 52 dolayında. İçlerinde en kalabalık grubu 10 kişiyle Mülkiye mezunları oluşturuyor. Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, Gazi Üniversitesi ve Bordeaux Üniversitesi'nden de birer mezun var. Bir Mülkiye mezunu, aynı zamanda Hava Harp Okulu çıkışlı.

Lise mezuniyetlerine bakıldığında ise TED Ankara Koleji 4 kişiyle en kalabalık grubu oluşturuyor. Galatasaray Lisesi ise iki kişiyle ikinci geliyor. İşte Türkiye'nin yeni büyükelçileri:

TÜRKMENİSTAN

Hakkı Akil

Enerji uzmanı

1953 Kargı doğumlu. Fransa Bordeaux Üniversitesi mezunu. Şam, Paris ve Cenevre'de çalıştı. Son olarak 4 yıldır enerji ve su işlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

ÖZBEKİSTAN

Kemal Asya

Kökeni istihbarat


1951 Ankara doğumlu. Mülkiye mezunu. Mainz, Şam, Trablus, Viyana'da bulundu, Lüksemburg'da iki numara olarak görev yaptı. Son görevi merkezde İstihbarat'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı idi.

TACİKİSTAN

Altay Cengizer

Chicago konsolosu


1954 İstanbul doğumlu. Boğaziçi mezunu. Kuveyt, Londra, Brüksel görevlerinden sonra Chicago Başkonsolosluğu yaptı. Son 4 yıldır New York'ta BM Daimi Delege Yardımcısı olarak görev yapmaktaydı.

SURİYE

Halit Çevik

Ziyal’in müşaviri


1955 Gölcük doğumlu. Mülkiye mezunu. Hartum, Stuttgart, Atina, Zürih ve Pekin'de çalıştı. Merkezde son iki yıldır Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal'in özel müşavirliğini yapıyordu.

STOCKHOLM

Necip Egüz

Kıbrıs deneyimi


1951 Ankara doğumlu. ODTÜ mezunu. Brüksel, Adisababa, Washington, BM Cenevre Ofisi'nde görev yaptı. Son 4 yıldır daire başkanı ve genel müdür yardımcısı olarak Kıbrıs dosyasını üstlendi.

ARNAVUTLUK

F. Süphan Erkula

Balkanlar sorumlusu

1956, Gönen doğumlu. Mülkiye mezunu. Bağdat, Cenevre, Sofya ve Roma'da çalıştı. Son üç yıldır merkezde Balkanlar'dan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı'nı yürütmekteydi.

KUVEYT

Şakir Fakılı

Ticaret kökenli


1953 Gaziantep doğumlu. Mülkiye mezunu. Dışişleri'ne girmeden önce iki yıl Ticaret Bakanlığı'nda çalıştı. Son üç yıldır ise Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

BREZİLYA

Ahmet Gürkan

Katipti elçi oldu


1944 Ankara doğumlu. Mülkiye mezunu. Son iki yıldır merkezde MGK Genel Sekreterliği müşavirliği yaptı. Bundan 33 yıl önce 3. katip olarak gittiği başkent Brasil'e bu kez elçi olarak gidiyor.

NİJERYA

Hakan Okçal

Berlin’de 2 numara


1954, İstanbul doğumlu. Mülkiye mezunu. Bingazi, Münster, Roma ve Gümülcine'den sonra Berlin'de iki numara olarak görev aldı. Son üç yıldır Araştırma Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktaydı.

KATAR

Naci Sarıbaş

ABD’den Katar’a


1949, Ankara doğumlu. 7 yıl Ticaret Bakanlığı'nda çalıştıktan sonra Dışişleri'ne girdi. Son 4 yıldır Washington'un iki numarası olarak Türk-ABD ilişkilerindeki en kritik gelişmeleri izledi.

YEMEN

Fuat Tanlay

Protokol görevlisi

1951 Aydın doğumlu. Mülkiye mezunu. Pekin ve Tokyo'dan sonra New York Başkonsolosluğu yaptı. Başbakan Erdoğan'ın son iki yıl içindeki dış gezilerinin tümünün protokol düzenlemesinden sorumluydu.

GÜRCİSTAN

Ertan Tezgör

Yüzbaşı diplomat

1948 Eskişehir doğumlu. Hava Harp Okulu mezunu. Mülkiye'yi bitirince yüzbaşılıktan istifa ederek Dışişleri'ne girdi. Selanik ve Halep'te Başkonsolos olarak görev yaptı. Son üç yıldır merkezde Kafkasya sorumlusuydu.

İKİ DE KADIN VAR

KIRGIZİSTAN

Serpil Alpman

Dadaş elçi Orta Asya’ya

1950 Erzurum doğumlu. Üsküdar Amerikan Lisesi ve Mülkiye mezunu. San Francisco, Kuveyt, Milano, NATO ve Tel Aviv gibi dış görevlerde bulundu, ayrıca Rotterdam Başkonsolosluğu yaptı. Son görevinde merkezde Protokol Dairesi Başkanı'ydı. Kırgızistan'a büyükelçi atanmasıyla Türkiye ilk kez bir Orta Asya ülkesine kadın büyükelçi göndermiş oluyor.

BEYAZ RUSYA

Birnur Fertekligil

Önce Fransa sonra Mülkiye

1955 Ankara doğumlu. Fransa'da Edgar Quintet Lisesi'nde okudu, ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden (Mülkiye) mezun oldu. Paris ve Şam'da göre yapan Fertekligil, AB Temsilciliği ile New York'taki Birleşmiş Milletler delegasyonunda da görev aldı. Son üç yıldır merkezde Batı Avrupa Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktaydı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!