Çin'in şampiyon sporcularına işkence gibi eğitim

Güncelleme Tarihi:

Çinin şampiyon sporcularına işkence gibi eğitim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2012 16:14

Londra 2012 Olimpiyatları'nda 16 yaşındaki yüzücü Ye Shiwen’in erkek şampiyonlardan bile daha hızlı yüzüp dünya rekoru kırması “doping mi var” sorusunu akla getirdi. Genç rekortmen, Çinliler’in çocukları hapishane gibi spor kamplarına alıp cimnastik ve diğer spor dallarına yetiştirdiği gerçeğini de hatırlattı. Toplama kamplarına benzeyen spor okullarından Çinli çocuklara işkenceye varan yöntemlerle ‘eğitiliyor’.

Haberin Devamı

Henüz 16 yaşında olmasına rağmen olimpiyat oyunlarının ilk gününde 400 metre karışık yarışında dünya rekoru kırarak birinci olan Çinli yüzücü Ye Shiwen, spor gündeminin baş sırasına oturdu.

Özellikle ABD'liler, son 50 metrede Amerikalı erkek yüzücü Ryan Lochte’den bile daha hızlı yüzen Ye’nin “inanılmaz” bir iş yaptığı söyleyerek doping şüphelerini dile getirirken işi “Amerikalı yüzücüler başka türden canlılarla yarışıyor” demeye kadar getirdiler. Yi ve Çin yüzme takımı ise doping iddialarını sert bir dille yalanladı. Bununla birlikte Ye'nin akıllara durgunluk veren rekoru, Çin’in şampiyon sporcu yetiştirmek için başvurduğu acımasız yöntemleri akıllara getirdi.

Haberin Devamı

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre Çin’de altın madalya için yarışacak sporcular çok ağır yöntemlerle yetiştiriliyor:

-Anaokullarından toplanıyor: Çinli spor hocaları spor dallarına uygun vücut yapısına sahip çocukları anaokullarından seçiyor. Ye Shiwen bu okullara 7 yaşındayken uzun elleri ve bacakları, düz gövdesi nedeniyle yüzmeye uygun olduğu gerekçesiyle seçilmişti. Anne babaların bu seçime karşı çıkma şansı yok.

-Toplama kampı gibi okul: Seçilen çocuklar ülkenin Pekin ve Hangzhou gibi belli başlı kentlerinde kurulu olan Chen Jinglun Spor Okulları'na alınıyor. Sadece Hangzhou’daki okulda 900 öğrenci var. Genellikle her okul bir branşta öğrenci yetiştiriyor.

-Hapishane şartları: Okulda öğrencilerin eğitime karşı çıkması yasak. Karşı gelenler gereğinde fiziksel olarak cezalandırılıyor. Tek bir hedef var altın madalya almak. Çalışma salonlarının duvarlarında “altın” tabelaları dikkat çekiyor. Çocuklar sürekli olarak başarıya şartlandırılıyor.

-Ağır eğitim ve diyet: Spor okullarında çocuklar her gün 8 saate kadar varan sürelerde çalıştırılıyor. Beslenme protein ağırlıklı ve kişiye özel. Çalışmalarda çocuklar ağrı ve acıdan ağlasa bile ara verilmiyor. Çocuklardan bazıları, antrenörlerini kendilerini dövdüğü gerekçesiyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) şikayet etti. IOC araştırılacağını söyledi. Yedi yıllık soruşturmada çocuklara kötü muameleye kanıt bulunamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!