Çin'in esneklik adımı beklenen etkiyi yaratmadı

Güncelleme Tarihi:

Çinin esneklik adımı beklenen etkiyi yaratmadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2010 10:15

Çin’in iki yıldır dolar karşısında sabit tuttuğu yuanın değerlenmesine izin verebileceğini duyurdu. Bu açıklamayla yuan dolar karşısında son 21 ayın en yüksek seviyesine çıksa da analistler beklentilerin düşük tutulması gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Çin para birimi, yuanın zaman içinde kademeli olarak değer kazanacağı yönündeki beklentilere bağlı olarak dolar karşısında, spot piyasada son bir yılda gördüğü en yüksek seviye olan 6.8275'e yükseldi.

 

Dün Çin Merkez Bankası’nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisindeki iyileşmenin hız kazanmasının ardından böyle bir karar verildiği belirtildi ancak zamanlama konusunda net bir şey söylenmedi.

Hong Kong Üniversitesi öğretim üyesi analist Willy Lam, “Çinli yetkililer, yaklaşan G20 zirvesi öncesinde hedef olmamak için böyle bir hamle yaptı ancak yuanın değerlenmesi oldukça kısıtlı olacak. Önümüzdeki 12 ay içinde yuanın dolar karşısıdan yüzde 5 oranında yükselmesini bekliyorum. Bu da beklentilerin oldukça altında bir oran” dedi.

Haberin Devamı

KURDA DEĞİŞİKLİK OLMADI

Diğer yandan Çin Merkez Bankası'nın bugün yayımladığı resmi döviz kuru verilerine göre, yuan-dolar paritesi Cuma günkü seviyelerde tutuldu. Dolar kuru, 6.8275 yuan olarak açıklandı.

 

Zaten banka esneklik sinyali verdiği açıklamanın ardından yeni bir açıklama daha yapmış ve dolar kurunda "ani ve önemli" dalgalanmaların beklenmemesi gerektiğinin altını çizmişti.

 

Çin, 2005 yılında döviz kuru mekanizmasında reform sürecini başlattığını bildirerek, 21 Temmuz 2005 tarihinde dolar kurunu yüzde 2 oranında indirmişti. Bu tarihten 2008 yılının ortasına kadar dolara karşı yüzde 21 değerlenen yuan, küresel kriz dolayısıyla son 2 yıldır 6.82-8.84 bandında tutuluyor.

 

ROUBİNİ: BEKLEYİP GÖRMELİ

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini ise, Reuters haber ajansına yaptığı değerlendirmede Çin'in aldığı bu kararın yuanın ABD’nin istediği gibi güçlenmek yerine tam tersine zayıflamasına neden olabileceğini belirtti.

 

Roubini, “Bu son yıllarda Çin’den para politikasında değişikliğe gideceği yönünde gelen ilk sinyal olsa da Pekin hükümetinin bu değişikliği nasıl uygulayacağını bekleyip, görmek gerekiyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Ekonomist, aynı zamanda yuanın dolar karşısında en fazla yüzde 3 ya da 4 oranında yükseleceğini belirtti.

 

CNBC-e’ye konuşan ekonomist Mahfi Eğilmez ise, Çin’in kesinlikle dalgalı kura geçmediğini, sadece kontrollü bir yükselişe izin vereceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!