Cindoruk: Gül, Cumhurbaşkanlığına layık bir aday değil

Güncelleme Tarihi:

Cindoruk: Gül, Cumhurbaşkanlığına layık bir aday değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2007 16:08

TBMM eski başkanlarındn Hüsamettin Cindoruk, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’na layık olmadığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Eskişehir’de Demokrat Parti (DP) il binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Hüsamettin Cindoruk, DP’nin 1946 yılından bu yana demokrasinin vazgeçilmez demirbaşı olduğunu söyledi. Kendisinin 16 seçim yaşadığını belirten Cindoruk, “Bu seçim hayati bir seçim değil. Bu seçimi olağanüstü yapmaya çalışanlar siyasetçiler ve siyasi partilerdir” dedi.

İktidarın hem başbakan hem de cumhurbaşkanı seçmeye çalıştığı kaydeden Hüsamettin Cindoruk, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı için seçim meydanlarında propaganda yapmasını eleştirdi. AKP’nin mağduriyet politikasını yanlış bulduğunu, CHP’nin de cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmasını seçim sonrasına bırakması gerektiğini savunan Cindoruk, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adayı olmasına karşı çıktığını söyleyerek şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“AKP’nin Cumhurbaşkanınını seçememesi tam bir beceriksizlik abidesidir. Abdullah Gül, Erbakan'ın prenslerinden biriydi. Gül, Cumhurbaşkanlığını hak etmiş midir? Onu tartışmak lazım. Cumhurbaşkanlığı makamı tarafsız olmalıdır. Gül çıkıp meydanlarda taraf oluyor. 1991-1995 yılları arasında AB ile ilgili, laiklikle ilgili taraflı konuşmaları var. Dışişleri Bakanlığı da önemli bir görev. Aldanmadan, aldatmadan yapılmalıdır. 2 yıl önce Kıbrıs’ta Annan planını o savundu. Denktaş’ı gönderdi Talat’ı getirdi. Talat hala ben Türküm demedi. Hani yaptırımlar kalkacaktı, hani Ercan Havaalanına uçaklar inecekti. Kıbrıs bugün kaybediliyor. Abdullah Gül’ün bırakın Cumhurbaşkanı olmayı, Dışişleri Bakalığını da da bırakması gerekir. CHP’nin Abdullah Gül’e güvensizliğinde haklılık payı vardır. Gül Cumhurbaşkanlığı için layık bir aday değildir. Bırakın Cumhurbaşkanlığını Başbakanlığa dahi layık bir aday değildir. Yani biz Londra ve Zürih anlaşmalarını yapan Zorlu’yu astık, Kıbrıs’ı Güney Kıbrıs’a teslim eden Gül’ü Cumhurbaşkanı mı yapacağız? 100 yıllık Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinde onun kadar başarısız bir Dışişleri Bakanı yoktur. Başbakanın tayin ettiği bir Cumhurbaşkanı olur mu? Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı geliyor ‘Cumhurbaşkanı kardeşim Abdullah Gül’dür’ diyor. O Cumhur zaten baştan sakatlanmıştır.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu savunan Hüsamettin Cindoruk, “CHP ve AKP bağımsız adayları oy pusulasına dahil ettiler. Oy pusulası broşör gibi oldu. Demokrasimizi partilerden vazgeçirtiyorlar. Bağımsızlara taviz veriyorlar, bağımsızlığı teşvik ediyorlar. 14 ilimizde bağımsız adaylarla değişik bir seçim yarışı yaşıyor. Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Yapmak çok mu zor? Yeni bir anayasa için deneyim ve birikim var. Yeni anayasa ile Cumhurbaşkanlığı, başörtüsü tartışmaları halolur, anarşi ve terörün kaynakları kurutulur. Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez” diye konuştu.

Kendisinin siyasete geri dönmeyeceği ifade eden Hüsamettin Cindoruk, “Galatasaray benim yaşımda teknik direktör aldı. Ama siyaset futbol değildir. 70 yaşından sonra siyaset yapmamak gerekir. Ancak bilgi ve deneyimlerimizi başkalarıyla paylaşmak lazım. Amerika Birleşik Devletleri’nde 35 yaşında senatör olunuyor. Kemal Unakıtan’ın aldığı futbolcular futbolcu değil senatör olabilirler. Futbol siyasetle yükselseydi Abdullah Gül’ün takımı Kayseri Erciyesspor küme düşmezdi” dedi.

Haberin Devamı

Hüsamettin Cindoruk, Türkiye’nin öncelikli sorunun Cumhurbaşkanlığı seçimleri değil terör olduğunu, terörün bir an önce bitirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!