Çin protestosunda arbede

Güncelleme Tarihi:

Çin protestosunda arbede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2009 17:10

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olaylardan dolayı, Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bırakmak isteyen bir gruba, güvenlik barikatını aşmak isteyince polisce müdahale edildi.

Haberin Devamı

KONSOLOSLUK ÖNÜNDE OLAY

Tarabya sahilinde toplanan Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği üyesi bir grup, ellerindeki bayrak ve pankartlarla sloganlar eşliğinde Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önüne kadar yürüdü. Grup, polis tarafından oluşturulan güvenlik barikatını aşarak konsolosluk binası önüne siyah çelenk bırakmak istedi.

Polis, grubun konsolosluk binası önüne geçmesine izin vermeyerek biber gazıyla müdahale etti. Polis ile grup arasında bir süre arbede yaşandı. Grup, daha sonra burada Çin bayrağını yakarak sloganlar attı.

Dernek başkanı Hidayetullah Oğuzhan, Çin'in bölgede başlattığı katliama ara vermeden devam ettiğini, gece baskınlarıyla kadın ve erkekleri gözaltına aldığını belirtti.

Halkın tedirgin, bazılarının ise sokağa çıkmaya bile cesaret edemediğini söyleyen Oğuzhan, şöyle devam etti:
“Çin, ölü ve tutukluların sayısı hakkında hala yalan bilgi veriyor. Eğer sadece 197 kişi ölmüş ve 1434 kişi tutuklandıysa geri kalan insanlar nerede? Katliamın şahitlerinin söylediklerine göre ölenlerin sayısı 4-5 bini bulmuş, tutuklananlarsa 30 bini geçmiş durumda. Biz bugün en çok tutuklandıklarından beri akıbetleri belli olmayan binlerce kardeşimiz için kaygılıyız. Bunların hayatlarından endişeliyiz.”

Oğuzhan ve beraberindeki 4 kişi, daha sonra polis gözetiminde Çin Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bırakarak dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!