Çin donanmasından dostluk ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Çin donanmasından dostluk ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2017 20:59

Çin Deniz Kuvvetleri’nin (PLAN) kuruluşunun 68’inci yılında başlattığı 20 ülkelik dünya turu kapsamında üç gemiden oluşan filosu dün İstanbul’a geldi. 180 gün sürecek turda dostluk ziyaretleri yapacak olan filonun amiral gemisi olan Changchun’u karşılama törenini Hürriyet de izledi.

Haberin Devamı

Deniz gücünü göstermek ve diğer ülkelerin donanmalarıyla tatbikatlara katılmayı öncelik veren Çin Deniz Kuvvetleri, 1907-1909 yılları arasındaki 16 gemiyle yaptığı ‘Büyük Beyaz Filo turdan sonra ‘180 Günde Tam Dünya Turu’ adını verdiği ikinci büyük yolculuğa kuruluş yıldönümü olan 23 Nisan’da başladı.

Altı ay boyunca okyanuslar arasında tarihinin en uzun konuşlandırmasını yapmayı hedefleyen PLAN’ın üç gemiden oluşan deniz aşırı ziyaret filosunun amiral gemisi Changchun. Filoda ayrıca Çin’in en yeni denizaltı savaş gemilerinden Jingzhou adlı firkateyn ile Chaohu isimli kapsamlı lojistik destek gemisi yer alıyor.



40’I KADIN 600 ASKER
İran Deniz Kuvvetleri ile 18 Haziran’da Hürmüz Boğazı’nda ortak tatbikata katılan deniz gücü, dün Çin donanmasının Türkiye’ye dördüncü dostluk ziyaretini gerçekleştirdi. Şiddetli sağanak yağışa rağmen Sarayburnu limanına Ejderha kostümlü dansçıların dansları ve davullar eşliğinde yanaşan Changchun muhribini Çin Ankara Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Zheng Qinli, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Qian Bo törenle karşıladı. Filo komutanı Amiral Miao Hua, kendisini karşılayan ve törene katılan Çin vatandaşlarıyla tek tek tokalaştı.

Sağanak yağış altında gerçekleşen törenden sonra Changchun’a gerçekleşen ziyarette Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Amiral Hua, filoda 40’ı kadın toplam 600 asker bulunduğunu, büyük turun 20 ülkeyi kapsadığını ve 6 ay süreceğini söyledi. Filo Asya, Afrika ve Avrupa ziyaretlerinde bulunacak.

Çin donanmasından dostluk ziyareti


GEMİLERİN ÖZELLİKLERİ
Changchun: 48 uzun menzilli HHQ-9 füzeleriyle modern bir hava savunma muhribi. Yüzlerce hedefi takip edebilen güçlü radara sahip.
Jingzhou: Ocak 2016’da devreye sokulan firkateyn, Çin’in en yeni savaş gemilerinden biridir. Denizaltı ve orta menzilli hava savunma sistemine sahip.
Chaohu: Kapsamlı Lojistik destek gemisi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!