Çin bu korkunç olayı konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Çin bu korkunç olayı konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2011 11:06

İki yaşındaki bir kız çocuğunun bir kamyonet tarafından ezilmesinin ardından yoldan geçenler tarafından yardım edilmeksizin olduğu yerde bırakılması, modern toplumlardaki ahlak anlayışı üzerine Çin’de büyük bir tartışma başlattı.

Haberin Devamı

Televizyonlarda yayınlanan görüntülerde, 13 Ekim günü Guangdong eyaletinin güneyindeki Foshan kentinde bir kız çocuğunun çarşıdaki bir aracın altında nasıl çiğnendiği görülüyor. Kız çocuğu yerde kanlar içinde yatarken, en az 10 kişi yedi dakika boyunca yaya olarak veya bisikletle kız çocuğunun yanından geçiyor. Hatta, ikinci bir kamyonet de kızın üzerinden geçip gidiyor.

 

YEDİ DAİKA BOYUNCA BÖYLE CAN ÇEKİŞTİ / WEB TV

 

Kağıt toplayan 56 yaşındaki bir adam tarafından yol kenarına çekilen kız çocuğuna, daha sonra bir kadın yardım ediyor. Son olarak, göçmen bir işçi olduğu öğrenilen annesi, kızın yanına koşuyor.

Haberin Devamı

 

Xinhua haber ajansı, hastanede yatan kızın komada olduğunu belirtirken, China Daily gazetesi üzerinden iki araç geçen çocuğun beyin ölümünün gerçekleştiği ve her an hayatını kaybedebileceği bilgisini verdi.

 

TARTIŞMALAR ALEVLENDİ

Xinhua, çocuğun üzerinden geçen sürücülerin yakalandığını duyursa da, Çin’deki internet siteleri ve bloglar, kızın yanından umursamadan geçip gidenlere öfke kusan yorumlarla dolup taşıyor.

 

İnternette, Çin’in yaşadığı ekonomik büyümenin zengin ve yoksullar arasındaki aralığı iyice açtığı ve sosyal değerlerin altının oyulduğu tartışılıyor. Bazıları ise materyalizmin ahlakın yerini aldığı görüşünde.

 

Çin’in Twitter’ı olarak kabul edilen Sina’s Weibo’da yorum yazan Xiaozhong001 adlı kullanıcı, video görüntülerini, “Çin halkının utancı” olarak yorumlarken şu ifadeleri kullandı: “Toplumumuza ne oluyor? Gördüklerim kalbimizi buza çevirdi. Herkes bu umursamazlığı sona erdirmek için kendisiyle hesaplaşmalı” dedi.

 

Xinhua, ortaya çıkan görüntüler hakkında, “Bir zamanlar yüksek ahlak değerler Çin’de ulusal gurur kaynağıydı… Ancak son yollarda ahlak değerlerinin zayıflarken, ekonomik krizin güçlendirdiği kâr ve materyalizm sıcak bir konu haline geldi” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

 

YARDIM ETMEYE KORKANLAR VAR

Çin’de Eylül ayında yaşanan benzer bir olayda, 88 yaşındaki bir adam kaldırıma düşerek başını çarptı. Kimsenin yardım etmediği adam, kanlar içinde can verdi.

 

Çin’de birçok insan, kendilerinin suçlu duruma düşeceği korkusuyla toplum içinde yardıma ihtiyaç olan kişilere yardım etmekten kaçınıyor. Bugüne kadar çok sayıda insan, yardım ettikleri kişilerin davaları yüzünden çok yüksek cezalar ödemek zorunda kaldı.

 

Chinasmack.com sitesine göre, 2006’da Peng Yu adındaki bir adam sokakta yere düşen bir kadını hastaneye götürdü. Ancak kadın kendisini Peng’in ittiğini öne sürerek suç duyurusunda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!