Cilt kanserine karşı elektronik yara bandı

Güncelleme Tarihi:

Cilt kanserine karşı elektronik yara bandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2011 14:21

İngiliz bilim insanları cilt kanserini tedavi edecek elektronik yara bandı geliştirdi. “Ambulight PDT” isimli bant yaydığı ışık sayesinde kanserli hücreleri yok ediyor.

Haberin Devamı

cigdemisler@hurriyet.com.tr

İskoçya'da yaşayan 59 yaşındaki Muriel Lowe'a geçtiğimiz yıl Şubat ayında deri kanseri teşhisi kondu. Doktoru Lowe'u Dundee Üniversitesi Dermatoloji Bölümü Profesörü James Ferguson'a yönlerdirdi.

Ferguson'un icat ettiği Ambulight'ı kullanmaya başlayan Lowe'a 3 ay sonra testler yapıldı. Sonuç başarılıydı, kanserli hücrelerin tamamı yok olmuştu.

Nasıl kullanılıyor

Devrim niteliğindeki Ambulight, kullanılmadan önce deri üzerine ilaç sürülüyor. Aletin 'pop' denilen parçası kremli bölgeye yerleştiriliyor. Hastanın  3 saat boyunca ışın tedavisi alıyor. Krem deri tarafından emiliyor. Bu esnada hastda günlük hayatına devam edebiliyor. Çünkü cihaz hastanın hareketini kısıtlamıyor.

Cep telefonu büyüklüğündeki cihazın fiyatı 100 pound yani 250 TL. Aletin mucidi Profesör James Ferguson, "Bu alet ile deri kanseri ameliyatlarının önüne geçebileceğimizi umuyorum" diye konuştu.

Gürel: Yöntem tüm nonmelanom deri kanserleri için uygun değil

Haberin Devamı

Fotodinamik tedavi yıllardan beri doktor denetimi altında çeşitli deri kanserleri ve kanser öncü lezyonları için ülkemizde de bazı merkezlerde kullanılıyor. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği'nden Doç. Dr. Mehmet Salih Gürel, deri kanseri bulunan bölgeye önce ultraviyoleye karşı duyarlandırıcı 5 ALA veya metil ALA içeren bir krem sürüldüğünü belirterek, "Tedavide kremi sürdükten sonra ışık tedavisi uygulanarak, ışığa duyarlandırılmış sorunlu dokudaki anormal hücrelerin tahribatı amaçlanır. Sıklıkla bir hafta sonra işlem tekrarlanır.  Pek çok agresif tedaviye göre kozmetik sonuçları daha iyidir." dedi.

Prof Ferguson'ın yönteminin dunyada kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan bir yontem olmadığını belirten Güler, "Bu yöntem tüm nonmelanom deri kanserleri için uygun değildir. Sonuçta kanserli bölgenin doktor tarafından belirlenmesi ve doktor tarafından en uygun tedavi yönteminin seçilmesi, tedavi sonuçlarının değerlendirlmesi gerekmektedir. PDT tedavisi ile yanık, lekelenme, ışık hassasiyeti olanlarda dakikalar içerisinde şişlik, kızarıklık, su toplama, kaşıntı şikayetleri gelişebilir. Kendi hamilelik testini yapmak gibi  kendi kanserini evde tedavi etnek durumu iddia edildiği gibi söz konusu değildir." dedi.

Bayraktar: Yöntem mutlaka hastane şartlarında uygulanmalı


Acıbadem Bakırköy Hastanesi'nden Dermatoloji Uzmanı Belma Bayraktar da,"Cihazın fotodinamik yöntemin daha geliştirilmiş hali olduğunu düşünüyorum. Ancak yöntemin mutlaka hastane şartlarında uygulanması gerekiyor. Kişi evde kendi kendine uygularsa çeşitli komplikasyonlar, örneğin ışığın dozunu ayarlayamadığı takdirde yanık oluşabilir." dedi. 

Haberin Devamı

Ertan: Yakından kontrol şart

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemile Ertan da dünyada PDT teavisinin deri hastalıklarında sadece kliniklerde değil ayakta tedavi merkezlerinde de yaygın olarak uygulandığını vurguladı ve "Bu yöntemin klink ve/veya poliklinik dışında evde de güvenle uygulanabilir olması hasta için büyük bir konfor sağlamaktadır. Ancak PDT'nin uygulanıldığı deri kanserinin daha çok ileri yaşta görüldüğü için hastanın uygulama şekli konusunda uzman doktor  tarafından iyi bilgilendirmesi ve yakından kontrolün yapılması gerekir." uyarısını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!