Çiller'e RP desteği

Güncelleme Tarihi:

Çillere RP desteği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller hakkında, CIA Ajanlığı soruşturması başlatılmasına, DYP'liler kadar RP'liler de büyük tepki gösterdi. RP'liler, eski ortakları Tansu Çiller'e sahip çıkarken, RP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Tekdal, Çiller'in, Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nce yürütülen bu soruşturmadan, ‘‘yüzü ak olarak'' çıkacağını öne sürdü.

Dün TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Tekdal, Deniz Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nce ‘‘Askeri sırları elde etmeye azmettirmekten'' tutuklanan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkan Vekili Bülent Orakoğlu'nun beraat edeceğini savundu. Orakoğlu'nun tutuklanmasını da son derece üzücü bir olay olarak niteleyen Tekdal, ‘‘Tutuklama kararı, bir üst mahkemece ortadan kaldırılacaktır. Hizmeti suç telakki ederek kamu kurumları arasında husumet meydana getirmek yanlıştır. Orakoğlu, elde ettiği istihbaratı devlet büyüklerine vermiştir. Bir başka ülkeye vermemiştir. Görevini yapmıştır'' diye konuştu. RP'den üst düzey bir yetkili ise Kadir Sarmusak'tan sonra Orakoğlu'nun da tutuklanmasını, ‘‘suçluluk telaşı, suç üstü yakalanmanın paniği'' olarak nitelerken, bir RP'li de ‘‘Çiller ve başka bazı yerlere gözdağı verilmek isteniyor'' değerlendirmesini yaptı.

DYP temsilcileri de, Hürriyet'e yaptıkları değerlendirmelerde, Genel Başkanları Tansu Çiller'i savundular. DYP'lilerden bazılarının görüşleri şöyle:

Turan Güven (DYP Grup Başkanvekili)- Türkiye'de kim olduğu belli bir kişinin, tezvirat niteliğindeki sözleri esas alınarak, soruşturma başlatılmasını anlamak mümkün değildir.

Cihan Paçacı (DYP Genel Başkan Yardımcısı)- Doğu Perinçek'in iddiası ile soruşturma başlatılıyorsa ipin ucu kaçmış demektir. Bu işi yapanlar bu işin altında kalırlar.

Hasan Ekinci (DYP Genel Başkan Yardımcısı)- Genelkurmay'ın böyle bir yetkisi var mı? Herkes güler buna.

Nevzat Ercan (Devlet eski Bakanı)- Siyaset böyle kötüleme, karalamaya dönüştürülmemeli. Perinçek'in kim olduğunu herkes biliyor.

Kemal Aykurt (Denizli Milletvekili)- Perinçek gibi bir adamın iddialarının dikkate alınması endişe verici.

DSP ve CHP temsilcileri ise Çiller için CIA ajanlığı soruşturması başlatılmasını destekleyerek, ‘‘Türkiye'nin başına gelen en vahim olay'' nitelemesinde buluştular.

Haberin Devamı

DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk da başlatılan ajanlık soruşturması konusunda yöneltilen bir soruya ‘‘ABD' nin bu kadar aldanacağını düşünmüyorum'' yanıtını vermekle yetindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!