Çiller'den son atak

Güncelleme Tarihi:

Çillerden son atak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çiller'in son dakika sürpriziyle getirdiği, ‘‘Ecevit'in azınlık hükümetini destekleyelim’’ önerisini kurmaylarına değerlendiren Başbakan Yılmaz, ‘‘Aklı nihayet doğruyu buldu. Geç oldu ama oldu. Topluma ve siyasete zaman kaybettirdi’’ dedi. Yılmaz'in, Çiller'e yanıtı ise ‘‘Söz Cumhurbaşkanı'ndadır’’ oldu.

Son dakika önerisiyle siyasi gündeme bomba gibi düşen DYP lideri Tansu Çiller, ‘Geniş tabanlı dış destekle DSP azınlık hükümeti’ açıklamasının aksine, Başbakan Mesut Yılmaz ile yaptığı görüşmede, FP ve CHP'yi uzlaşma dışında tuttu. Yılmaz ile Çiller'in görüşmesi 20 dakika sürdü. Daha öncekilerin aksine ‘mesafeli bir nezaketin’ hakim olduğu görüşmede, Çiller söze, ‘‘Yeni yılınızı kutluyorum, tüm memlekete ve ailenize mutluluk getirsin’’ diyerek başladı. İki lider arasındaki görüşme şöyle gelişti:

Çiller: Biz parti olarak başından beri aynı tavrımızı sürdürdük ve bir lider başkanlığında hükümet kurulması gerektiğini söyledik. Bu noktada en uygun kişi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de güven duyarak hükümeti kurma görevi verdiği Sayın Ecevit'tir. Biz DSP azınlık hükümetine destek vermek istiyoruz, sizin de destek vereceğinizi umuyoruz. Bizler 300 kişilik bir blok oluruz. Hükümetin kurulmasında hiçbir zorluk yaşanmaz. Bunun şartlarını gerekirse yeniden oturuz konuşuruz. Bu sayede demokrasiyi yara almaktan kurtarırız. Tek şartımız seçimlerin 18 Nisan'da yapılmasıdır.

KÖŞK ZORDA KALACAK

Yılmaz: Yeni hükümetin bir lider başkanlığında oluşması bizim de önerimizdi. Ancak hangi nedenle bu noktaya gelindiğini siz bizden daha iyi bilirsiniz. O zamanki çabalar desteklenseydi, bu süreç yaşanmayacaktı. Şimdi bu noktada söz söyleyecek kişi biz değiliz, söz Cumhurbaşkanı'ndadır. Cumhurbaşkanı'nın bu öneriye nasıl bakacağı, şu anda süren hükümet kurma çalışmaları ile ilgili ne tür bir değerlendirmeye sahip olacağı önemli. Geçmişi unutmaktan sözediyorsunuz, buna itirazımız yok. Ama bu teklifiniz Cumhurbaşkanı'nı zor durumda bırakacak. Bu önerinizin en zor ve önemli yanı, Cumhurbaşkanı'na görevi iade eden birini yeniden görevlendirmesini istemektir. Bu noktada Cumhurbaşkanı'nın tavrı çok önemli. Önce yapılan görevlendirmenin sonucunu görmek gerekir. Bu süreç tamamlanmalı. Sonra değerlendiririz.

Çiller: Sayın Ecevit olumlu tavır takındı, Cumhurbaşkanı Demirel'in görüşünü de öğrenmek mümkün. Bu noktada ikinci bir uyarımız ise yurt dışındaki vatandaşların oy kullanması ile ilgili. Eğer sözkonusu yasa çıkarsa, bu yasadan yola çıkarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurmanın yolu açılır ve birileri bunu seçimi iptal etmek için kullanabilir. Bu nedenle seçimlere mevcut yasa ile gidilmesi sağlanmalı.

Yılmaz: Bizim hukukçularımız sizinle tam tersi görüşte. 1985 Anayasası yurt dışındaki vatandaşların oy kullanmasına ilişkin düzenlemelerin yasayla yapılmasını emrediyor. Bu düzenlemenin yapılmamış olması Anayasa'ya aykırı. Dolayısıyla seçimler bu nedenle tehlikeye girebilir.

Turan Güven: Elimizde Anayasa Mahkemesi'nin bu yöndeki kararları var. Bir örneğini size de verebiliriz.

Mehmet Keçeciler: Bunları oturup birlikte inceleyebiliriz.

Yılmaz: Bunlar teferruhat, sonra konuşulur.

SİYASETE ZAMAN KAYBETTİRDİ

Yılmaz, Çiller'le görüşmesini kurmaylarıyla değerlendirirken, ‘‘Aklı nihayet doğruyu buldu. Geç oldu ama oldu. Topluma ve siyasete zaman kaybettirdi’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!