Çiller’in işi zor

Güncelleme Tarihi:

Çiller’in işi zor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

DYP Lideri Çiller hakkındaki malvarlığı soruşturma önergesi, dün TBMM Genel Kurulu'nda iktidar ortakları ve CHP'nin oylarıyla benimsendi. Liderlerini bu kez kurtaramayacaklarını anlayan DYP'liler önce kavga çıkardılar, sonra da salonu terk ettiler. Çiller, görüşmeyi Bilkent'teki konutundan izledi.

TBMM'de TEDAŞ, TOFAŞ, örtülü ödenek ve TURBAN önergelerini atlatan ve üçüncü kez malvarlığıyla ilgili hesap vermek zorunda kalan DYP Lideri Tansu Çiller'in bu defa başı dertte. Çiller hakkındaki malvarlığı soruşturma önergesi dün TBMM Genel Kurulu'nda açık farkla benimsendi. Meclis'te daha önce malvarlığı konusunda biri araştırma, biri soruşturmadan eski RP'nin desteğiyle aklanan Çiller'e, siyasal dengelerin değişmesi nedeniyle bu kez Yüce Divan kapısı aralandı. Liderlerini bu kez kurtaramayacaklarını anlayan DYP'liler, dün görüşmeleri engellemek için şimdiye kadar takınmadıkları hırçın bir tutum içine girdiler. Meclis'e sonuna kadar direnme kararı alan DYP'liler, uzun süredir ilk kez yumruklu bir kavgaya da neden oldular. Tüm çabalarına rağmen, önergenin benimsenmesini engelleyemeyen DYP'liler, Genel Kurul'u protesto edip salonu terk ettiler. Çiller, müzakereleri Bilkent'teki konutunda izledi.

KAVGA ÇIKARDILAR

Çiller'in malvarlığı önergesi görüşmelerinin ilk dakikasında DYP'li İsmail Karakuyu, bir süre önce DYP'den ANAP'a geçen Ali Günaydın'ı yumrukladı. Karakuyu, yanına çağırdığı Günaydın'a ‘‘Bir önceki dönemde önerge aleyhine oy verdin, şimdi yanında olmayı vicdanına nasıl sindiriyorsun’’ dedi. Günaydın'ın, ‘‘Sen nasıl sindiriyorsan, bende öyle’’ sözleri kavgayı başlattı. Günaydın, Karakuyu'nun attığı yumruk yüzünden merdivenlerde sendeleyerek düştü.

Bu kavga ile başlayan gergin hava, oturum boyunca sürdü. DYP sıralarına giden ANAP Grup Başkanvekili Uğur Aksöz'ün konuşmasına fırsat vermeyen DYP'li Kadir Bozkurt, Aksöz'ü çenesinden tutarak itti. Diğer ANAP'lıların da kavgaya katılması ile iki parti milletvekilleri arasında itişme yaşandı. Bu sırada iktidar sıralarından, ‘‘Ablanızı Yüce Divan'a göndereceğiz’’ sözleri duyuldu. Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili ANAP'lı Hasan Korkmazcan'ın tartışmaları güçlükle yatıştırmasının ardından, DYP'nin ısrar ettiği usül tartışmalarına geçildi.

SOYSAL'A PROTESTO

Her dakika çalışmalara müdahale eden ve sıra kapaklarına vurarak oturumu proteste eden DYP'liler, soruşturma önergesinin lehine söz alan DSP milletvekili Mümtaz Soysal'ı da konuşturmadılar. Protestolardan sonra konuşmasına devam eden Soysal, ‘‘Yeni delil ortaya çıktığında soruşturma önergesi vermek için bir yıl dahi beklemek gerekmez. 500 kişilik restoranı ben mi açtım, 70 bin doları ben mi harcadım? Niçin aklanıp gelmesinin sevincini yaşamak istemiyorsunuz?’’ dedi.

FP'li Mustafa Kalamak da soruşturma önergesinin aleyhine konuşarak Çiller'i savundu. Kamalak, eski bakan ve başbakanlar hakkında soruşturma açılamayacağı öne sürerek, daha önce alınan kararlarla ters düştü.

Usül tartışmasını istemiş olmalarına rağmen DYP'liler oylamanın yapılmasını engellemeye çalıştılar. DYP'li Hasan Ekinci ‘‘Bu oylama ile ayıp ediyorsunuz, Meclis'e gölge düşürüyorsunuz’’ dedi. Ancak, Meclis Başkanlığı'nın Çiller önergesini işleme koymasıyla ilgili oylama yapıldı. Açık farkla soruşturma önergesinin görüşülmesi benimsendi.

Bu kararı önce Başkanlık Divanı katibi olan DYP'li Haluk Yıldız protesto ederek, divanı terk etti. Yıldız'ın boşalttığı koltuğu ANAP'lılar doldurdu, görüşmelere devam edildi. Görüşmeleri engelleyemeyen DYP'liler, hep birlikte Genel Kurul salonunu terk ettiler. Ancak yönetimin bu kararından memnun olmayanlar da görüldü. DYP'li Necmi Hoşver, ‘‘Niye dışarı çıkıyoruz. Kalıp burada konuşmalarını engelleyelim’’ dediyse de kimse dinlemedi.

Usül tartışmasının ardından yapılan ilk oylama Çiller soruşturma önergesinin akıbetini de ortaya koydu. Önerge üzerinde yapılacak görüşmelerden sonra iktidarın, soruşturma komisyonu kurulmasına sağlayacak çoğunluğa sahip oldukları görüldü.

DYP'den önerge üzerinde konuşacak olan Ahmet İyimaya ve Nevzat Ercan, Genel Kurul salonunda kaldı. Daha sonra protestoya karşı olduğu söylenen Necmettin Cevheri de salona girdi. İyimaya, seçim sandığında hüzün çöküşü görenlerin, siyasi giyotini Meclis salonuna kurulduğunu iddia etti.

ECEVİT'E TEHDİT

İyimaya, bu olayda müsbet veya menfi davranmayacaklarını belirterek, oy kullanmayacaklarını açıkladı. ANAP'lılar, ‘‘Öyleyse çekimser kalıyorsunuz’’ diye laf attılar. DYP'li Nevzat Ercan da, DSP lideri Ecevit'i tehdit etti. Ercan, ‘‘İki bakanınız hüküm giydi. Bakanlar Kurulu'nda sorumluluk ortaktır. Bu bakanlarınızın hüküm giymesi, size sirayet etmesi tabii olan olayda hesap vereceğinizi unutmayın. Ne hazin ki, bakanları hapis yatmış bir başbakan bugün bizden hesap soruyor’’ dedi. Ercan'ın sözleri karşısında Ecevit, birşey söylemeden salondan ayrıldı.

ALOĞLU VE GÜREŞ'TEN RET

Görüşmeler sona erdiğinde oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Hasan Korkmazcan, hakkında iddialar bulunan Çiller'e son sözü vermek istedi. Ancak Çiller salonda bulunmadığı için Korkmazcan tarafından, ‘‘Söz hakkını kullanmıyor’’ diye açıklamada bulunuldu. Çiller hakkında soruşturma açılıp açılmaması oylaması, DYP'liler katılmadıkları için sönük geçti. İşaret yoluyla yapılan oylamada eski ortak FP'den az sayıda milletvekili salonda bulundu ve bazıları çekimser kaldı. Eski DYP'lilerden bağımsız milletvekilleri Sedat Aloğlu ve Doğan Güreş ise ret oyu kullandılar. İktidar ortaklarının ve CHP'nin oylarıyla Çiller hakkında soruşturma açılması kabul edildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!