Çiller için kader günü

Güncelleme Tarihi:

Çiller için kader günü
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in, örtülü ödenek dolandırıcılığından Yüce Divan'da yargılanma yolunu açabilecek Başsavcılık itirazı, bu sabah Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda ikinci kez görüşülecek.

Yargıtay 6. Ceza Dairesi, Selçuk Parsadan, Hüseyin Cahit Parsadan ve Mukadder Balkan'ı örtülü ödenek dolandırıcılığından mahkum ederken, gerekçeye, ‘‘Yasa maddesinde öngörülen haksız menfaatin hangi amaç ileri sürülerek sağlandığı dosya içeriğine göre kesinlikle tespit edilememişse de’’ ifadesine yer vermişti. Bu cümleye Başsavcılık, hükmü tartışmalı hale getirdiği gerekçesiyle itiraz etmiş ve çıkarılmasını istemişti.

Genel Kurul, 24 Şubat'ta yaptığı ilk görüşmede Başsavcılığın tek cümlelik itirazını usul yönünden ele almıştı. Başsavcılığın böyle bir itirazda bulunmaya yetkisinin olup olmadığı oylanmıştı. Genel Kurul'a katılan 27 üyeden 16'sı ‘itirazı kabil değil’, 11'i ise ‘itirazı kabil’ şeklinde oy kullanmıştı. Ancak, Yargıtay Yasası'na göre, ilk turda katılanların üçte iki çoğunluğu ile karar verildiği için usul tartışması aşılamamıştı.

SALT ÇOĞUNLUK YETECEK

Bugün yapılacak ikinci tur görüşmede, önce usulden karar verilecek. Başsavcılığın itiraz yetkisi olup olmadığı oylamasında bu kez salt çoğunluk yeterli olacak. Genel Kurul, Başsavcılığın itiraz hakkı bulunmadığına karar verirse, Çiller'i kurtaran örtülü ödenek kararı kesinleşecek. İtiraz kabul edilirse, aynı gün esasa ilişkin görüşmeye başlanacak. Esastan görüşmede de ilk turda üçte iki çoğunluk aranacak. Sağlanamaması halinde, görüşme ikinci toplantıya bırakılacak.

11. Ceza Dairesi'nin başkan ve üyelerinden oluşan Genel Kurul'a daireler en az iki, en çok beş kişi ile katılabiliyorlar. Genel Kurul, Başkan Mater Kaban'la birlikte en az 23, en çok 56 kişi ile toplanabiliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!