Cihaz var takan yok

Güncelleme Tarihi:

Cihaz var takan yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2007 12:19

Havaalanları, güvenli iniş sistemleri açısından alarm veriyor. Isparta'daki facianın ardından gündeme gelen Aletli İniş Sistemi hala birçok havaalanında kullanılmıyor.
Dört yıl önce Diyarbakır'da 75 kişinin hayatını kaybettiği kaza, havaalanında bu tür bir cihaz bulunsaydı yaşanmayacaktı.
Dört yıl geçmesine rağmen cihaz hala devreye sokulamadı.
Konya'da ise durum daha vahim...
Üç yıl önce alınan cihaz hala kurulmayı bekliyor.
<1+>Peki bu havaalanlarında bir kaza yaşanırsa hesabını kim verecek?

Konya Havaalanına, uçağın kapalı havalarda piste inişinde yardımcı olan ILS (Aletli İniş Sistemi) cihazının 3 yıl önce alındığı, ancak bugüne kadar teknik nedenlerle sistemin devreye sokulamadığı bildirildi.
Türk Hava Yolları Konya Müdürü Ahmet Postallı, Konya Havaalanı için ILS cihazının 3 yıl önce alındığını, ancak piste takılamadığını öğrendiğini belirterek, “Allah korusun, Konya'da böyle bir kaza olduğu zaman bunun faturasını kimse ödeyemez” dedi.

Postallı, ILS'nin uçağın kapalı havalarda inişini sağlayan bir cihaz olduğunu, yaklaşık 200 metre görüş mesafesinde uçakların inip kalkabilmesine imkan tanıdığını söyledi. Bu cihaz olmadığı zaman, uçağın piste iniş yapabilmesi için, minimum 2 bin metre pist görüş mesafesi gerektiğini bildiren Postallı, şunları kaydetti:

“Van, Diyarbakır ve Isparta'da uçakların düşmesinin birinci sebebi, bu cihazın olmayışı. Allah korusun Konya'da böyle bir kaza olduğu zaman bunun faturasını kimse ödeyemez. Bu cihazın Konya Atatürk Havaalanı pistine takılması THY'nin dışında, tamamen Devlet Hava Meydanları ile ilgili bir durum. Aldığım bilgiye göre, 3 yıl önce ILS cihazı gelmiş, ancak çeşitli nedenlerle piste cihaz takılamamış, aktif hale getirilememiş.”

ILS cihazının altyapı ihalesinin bu yıl yapıldığını belirten Postallı, kurulması için altyapının hazırlandığına dair bilgi aldıkları cihazın aktif hale gelmesi için belli bir süreye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Konya Atatürk Havaalanı yetkilileri ise cihazın 3 yıl önce alındığını doğrulayarak, şunları söyledi:

“Ancak bugüne kadar cihazın kurulumu ve aktif hale gelmesi, teknik nedenlerle olmadı. Çünkü cihazın, daha küçük olan eski piste değil yeni tamamlanan daha geniş piste takılması gerekti. Şu an Konya'da inen uçaklar, NDB, DME ve VOR adı verilen 3 ayrı iniş sistemi kullanıyor. ILS cihazının kısa süre içinde kurulması planlanıyor.”

Haberin Devamı

DİYARBAKIR'A 4 YIL SONRA YERLEŞTİRİLİYOR

Sisli havalarda uçuşların sık sık iptal edildiği Diyarbakır Havaalanı'na bu ay Aletli İniş Sistemi (Instrument Landing System-ILS) cihazı kurulacak.

Diyarbakır'da 75 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının meydana geldiği 8 Ocak 2003 tarihinden beri gündemde olan Diyarbakır Havaalanı'na ILS cihazının yerleştirilmesi çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

Alınan bilgiye göre, görüş mesafesinin yeterli olmadığı durumlarda uçuşları mümkün kılan ILS cihazının Diyarbakır Havaalanı'na kurulması için bir süre önce başlatılan çalışmalar sürdürülüyor.

Altyapı çalışmalarının tamamlandığı, cihazın bu ay havaalanına kurularak hizmete alınacağı bildirildi.

PİLOTA İNİŞTE KOLAYLIK SAĞLIYOR

Haberin Devamı

ILS cihazının olmaması, özellikle kış aylarında Diyarbakır Havaalanı'ndaki sis nedeniyle çok sayıda uçuşun iptal edildiğini belirten yetkililer, şunları kaydettiler:

“Diyarbakır Havaalanı çevresindeki dereler kışın yoğun sis üretiyor. Bu nedenle bazı yıllar 100'ün üzerinde uçuş iptali yaşandı. ILS cihazı sayesinde uçuş iptallerinin sayısında büyük azalma olacak. Çünkü ILS, pilota inişte büyük kolaylık sağlıyor.”

SİVAS'TA BUGÜN DEVREYE GİRDİ

Önceki yıl yapılan 8 aylık pist genişleme çalışmalarının ardından yeniden açılan Sivas Havaalanı’nın rakımının kent merkezinden yüksekte olması ve özellikle kış aylarında görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle ILS cihazı konulması için girişimlere başlanmıştı. 6 ay önce kurulum çalışmalarına başlanan cihazın kısa bir süre önce devreye sokulduğu bildirildi. Konu bugün yapılan İl Genel Meclisi Toplantısı’nda da ele alındı. İl genel Meclisi Başkanı Turan Erkut, son yaşanan uzak kazasının ülkemiz için üzüntü verici olduğunu belirterek, “Havaalanlarında uçakların güvenli iniş ve kalkışını sağlamak için her türlü önlemin alınması gerekiyor. Sivas Havaalanı'nda ILS cihazının kurulmasıyla inişler daha güvenli hale getirildi. Yeni terminal binasının da yapılmasıyla çok daha modern bir havalanına kavuşacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

3 bin 811 metrelik uzunluk ve 45 metre genişliğiyle Türkiye’nin en uzun pistine sahip olduğu belirtilen Sivas Havaalanı’na, THY’nin haftanın 7 günü Atatürk Havalimanı’ndan karşılıklı İstanbul- Sivas seferi ile Sabiha Gökçen’den karşılıklı 3 sefer yapılıyor. Ayrıca Sun Expres’in haftada 2 gün karşılıklı İzmir uçak seferleri de gerçekleştiriliyor.

ISPARTA, FACİDAN SONRA HARETE GEÇTİ

ISPARTA İl Genel Meclisi, 30 Kasım gecesi yaşanan uçak faciasını ele aldı. Toplantıda Süleyman Demirel Havalimanı'nda bulunmayan ‘ILS’ cihazının alınması için de oybirliğiyle temenni kararı alındı. İl Genel Meclisi Başkanı Özdemir, kazaya ilişkin “Ateş düştüğü yeri yakıyor. Allah bir daha böyle bir şey yaşatmasın. Ölenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kaza ardından havaalanının yetersizliğine ilişkin yorumları eleştiren Özdemir, “Havalimanımız kontrolsüz değildir. Bugüne kadar çok sayıda uçuş gerçekleştirilmiştir. Herhangi sorun yaşanmamıştır. ILS cihazının eksikliğini kabul ediyoruz. Bunun da limana kazandırılması için bugün ilk adımı atıyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!