Cihangirlilerin deprem rehberi

Güncelleme Tarihi:

Cihangirlilerin deprem rehberi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cihangir Güzelleştirme Derneği AKUT'un danışmanlığıyla depreme karşı bir ’’Acil Durumlar İçin Rehber’’ Rehber Beyoğlu Belediyesi tarafından İngilizce ve Türkçe olarak basılarak dağıtılmaya başlandı. Dernekteki bilgiler internette açılan bir web sitesinde de yer alıyor.

Cihangir Güzelleştirme Derneği ‘‘Olağanüstü durumları olağan şartlara nasıl taşıyabiliriz’’ sorusundan yola çıkarak bir Afet Hazırlık Programı hazırladı. Dernek programı uygulamak amacıyla ‘‘Acil Durumlar İçin Cihangir Rehberi’’ başlığı altında bir broşür yayımlayarak bir internet sitesi açtı.

Rehberde deprem öncesi alınması gereken tedbirlerden, deprem sırasında yapılması gerekenlere, kurtarma-kurtulma çalışmalarından deprem sonrası yapılması gerekenlere kadar pek çok bilgiyi içeriyor. Rehberde ayrıca Cihangir haritası üzerinde deprem sonrasında Cihangir'de oluşturulacak kriz merkezlerinin, toplanma noktalarının, hastanelerin, eczanelerin ve taksi duraklarının da yerleri belirtilmiş.

Her haneye ulaşacak

Cihangir Güzelleştirme Derneği Genel Sekreteri ve Afet İşleri Komisyonu Başkanı Necile Delicioğlu Bakırköy Belediyesi'nin sivil toplum örgütleriyle biraraya gelerek Bakırköy için başlattığı depreme hazırlık projesini örnek aldıklarını belirterek ‘‘Bakırköy Belediyesi'nden materyalleri aldıktan sonra semtimizde araştırmalara başladık; hassas olan, olası bir depremde zarar görebilecek yerlerin tespitini yaptık. Böylece ortaya 18 maddelik bir çalışma programı çıktı. Bunların başında da herkesi bilgilendirmek için, Cihangir bölgesindeki her haneye dağıtılmak üzere bir proje hazırlamak geliyordu. Bu amaçla bir çalışma grubu oluşturduk. Küçük bir grup broşürün metnini hazırlamaya başladı. Bu arada birçok kurum, kuruluş ve kişinin desteğini aldık’’ dedi.

AKUT’un desteği

Üç aylık bir çalışma süreci sonucu ortaya çıkan broşürün tasarımı mimar Sinan Üniversitesi Grafik Bölümü'nce yapılmış, Sayısal Grafik firması yine broşürde yer alan semt planının hazırlanmasına yardımcı olmuş ve toplanan bilgilerin bilgisayar ortamına taşınmasını sağlamış. AKUT ise dernekle deprem konusunda çalışmalar yaparak eldeki bilgilerin güvenilirliğini belirlemiş. Beyoğlu Belediyesi de bütün bu çalışmaların karşılığında 10 bin adet broşürün basımını üstlenerek derneğe önemli maddi katkıda bulunmuş. Dernek üyeleri, bugünlerde broşürlerin 10 bin haneye dağıtılması işiyle ilgileniyor. Ayrıca broşürler muhtarlık, kafeler, restoranlardan temin edilebilir.

Cihangir Güzelleştirme Derneği bir taraftan da Taksim İlkyardım Hastanesi'nde ilkyardım kursları başlatmış. Dernek, AKUT'la ortaklaşa çalışarak ‘‘Arama-Kurtarma’’ ve ‘‘Depremin Psikolojik Sonuçlarını Tanıma ve Hafifletme İçin Eğitimci Yetiştirme’’ konulu kurslar açmayı planlıyor. Bir başka tasarı ise semtte bir kriz merkezi oluşturmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!