Cihangirliler toplandı

Güncelleme Tarihi:

Cihangirliler toplandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cihangir Güzelleştirme Derneği'nin apartman yöneticileri için düzenlediği toplantıya mahalle halkı da koşup geldi. Apartman yöneticileri iki konuşmacı uzmanı soru yağmuruna tuttu.

Şimdiye kadar gündeminde tarihi binaların korunması, kaçak yapılara karşı savaş olan Cihangir Güzelleştirme Derneği (CGD) artık depremi birinci sıraya aldı. Dernek geçen pazar Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin toplantı salonunda İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Ünlü ve acil yardım uzmanı Dr. Kürşat Salgar'ın konuşmacı olduğu bir toplantı düzenledi.

Cihangir'deki apartman yöneticilerinin davet edildiği toplantıya apartman yöneticilerinin dışında semtliler de yoğun şekilde katıldı. Cihangirliler konuşmacılara şimdiye kadar merak ettikleri soruları arka arkaya sıraladılar.

Bodrum katlara dikkat

Doç. Dr. Ünlü binalardaki temel tiplerinden yığma yapılarda pencere aralarındaki mesafeye kadar çeşitli konularda bilgi verdi. Sorular arka arkaya gelmeye başladı. Sorulardan öyle anlaşılıyordu ki, II. Dünya Savaşı sırasında yapılan yığma yapıların büyük bir bölümünde daha iyi deniz manzarası için pencereler genişletilmiş, daha büyük mekanlar elde etmek için odalar arasındaki taşıyıcı duvarlar kaldırılmıştı.

Doç. Dr. Ünlü insanlar için sadece kendi binalarında değil, komşu yığma binada yapılan değişikliklerin de tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Hele bu değişiklik alt ya da üst katınızda yapılıyorsa durum daha da vahim. Ünlü, bölgede zeminin sağlam görünmesine rağmen herkesin oturduğu apartmanda ya da çevresindeki binalarda ne tür değişiklikler olduğunu dikkatle izlemesi ve kendini sorumlu hissetmesi gerektiğini söylüyor.

Bir başka konu da işyeri haline getirilen giriş ve bodrum katları. Doç. Dr. Ünlü, ‘‘Binanın durumunun en güzel özetini bodrumlarda yapılan değişiklikler verir,’’ diyor. Sıraselviler Caddesi üzerindeki pek çok binanın giriş katlarının böyle olduğu ilk bakışta anlaşılıyor.

Depremde ne yapmalı?

Acil yardım uzmanı Dr. Kürşat Salgar'ın konuşması da çok ilgi çekti. Dr. Salgar depremde yapılacakları üç başlık altında topluyor, deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrası. Deprem öncesinde yapılacakları evlerde küçük tatbikatlar, eğitim ve deprem çantasının hazırlanması olarak sıralayan Dr. Salgar, deprem sırasında yapılacaklar konusunda da şunları söyledi: ‘‘Göçük altında kötü bir şey olmaması için ilk 15 saniyede size yaşam üçgeni oluşturacak alanda, anne karnındaki poziyonda ve iyice kendinizi toplayıp yan yatarak üstünüze gelecek travmatik etkileri en aza indirin, kafanızı deprem çantanızın altına alarak bekleyin.’’ Dr. Salgar kimin nerede yaşadığının bilinmesinin kurtarma çalışmaları açısından çok önemli olduğunu söylüyor. Bu arada hemen belirtelim CGD ve Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliğiyle bir ilk yardım kursu başlıyor.

Cihangirliler neyi merak ediyor?

Toplantıda Cihangir sakinlerinin en çok sorduğu sorular şöyleydi:

Üst kattakiler kolonlarını kesti, ne yapmalıyız?

Yandaki yığma bina hasarlı, bize zarar verir mi?

Dernek bir teknik komite oluşturup binaları yeniden inceletebilir mi?

Altı katlı bir yığma bina depreme dayanır mı?

Deprem çantasında neler olması gerekiyor?

Deprem sırasında hayat üçgenini nasıl bulacağız?

Deprem olursa burada sahra hastanesi nereye kurulacak?

Depremde yardım alanı olarak kullanılacak boş alan için Vakıflar'dan otopark olarak kullanılan yerlerin bir kaçını yeşil alan olarak talep edebilir miyiz?

Mahallelerde enkaz kaldırmak için pratik araçlar bulunduralım mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!