Cihaner'in yargılanmasına devam ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Cihanerin yargılanmasına devam ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 12:41

Erzincan’da ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı uygulamaya koydukları iddiasıyla haklarında ‘Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmaktan’ dava açılan Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in de aralarında bulunduğu 14 sanığın yargılandığı davanın bugün 3'üncü duruşması yapıldı. Tutuklu yargılanan Başsavcı Cihaner, “Sizin egemenliğinizin kontrolünde olması gereken soruşturmaya paralel başka bir soruşturma yürüyor” dedi. Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal da devam eden soruşturma bulunduğunu belirterek, “Soruşturma tamamlandığında mahkemeye sunacağım” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Özel Yetkili İkinci Ağır Ceza Mahkemesi'nde Erzincan Engerekon davasının üçüncü gününde 10’u tutuklu, 13 sanık hazır bulundu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Ankara'da görevlendirildiği için duruşmaya mazeret bildirip katılmayan davanın bir numaralı sanığı 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in avukatı Zeynel Yüksel, komutanın yargılanması konusunda mahkemenin yetkisiz olduğunu ileri sürdü.

Mahkemeye görev itirazında bulunduklarını söyleyen Ankara Barosu avukatlarından Zeynel Yüksel, duruşma başlamadan önce yaptığı açıklamada, “Bu mahkemenin yaptığı bir sorgudur. Usul hukuku böyle istiyor. Kanun böyle söylüyor. Müvekkilimin sorgusu yapılmadan benim savunma yapmam usule aykırıdır. Müvekkilimin yasal bir mazareti var. Görev itirazında bulunduk. Bu mahkemeninin görevsiz olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

CİHANER: TAKİP ALTINDAYDIM
Bugün saat 10.00'da başlayan 3'üncü duruşmada, Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, kamera görüntülerinin çözüldükten sonra tutanakların avukatlara dağıtılacağını bildirdi. Mahkeme Başkanı, Cihaner’in Avukatı Turgut Kazan’ın dünkü duruşmada Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal’ın iddianameyi okurken değişiklikler yaparak suç işlediğini öne süren dilekçesini, kayıtların çözümüyle birlikte Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdiklerini belirtti.

Bunun üzerine İlhan Cihaner söz alarak, yakın korumasını yapmakla görevli polis memurunun geçtiğimiz günlerde Erzurum’a getirilerek ifadesinin alındığını bildirdi. Cihaner, “Benimle ilgili devam eden bir soruşturma var mı, yok mu? Ayrıca benimle ilgili bu olaylar başlamadan önce, Samsun’dan seminerden dönüyorduk. Mola yerinde yemek yerken, resimlerim çekilmiş. Demek ki ben takip altındayım. Bu da kaygılarımda haklı olduğumu gösteriyor. Sizin egemenliğinizin kontrolünde olması gereken soruşturmaya paralelel başka bir soruşturma yürüyor. Avukatlarımla görüşmek istiyorum” dedi.

BAŞSAVCI VEKİLİ “DEVAM EDEN SORUŞTURMA VAR” DEDİ
Bunun üzerine Başkan Karatay, duruşmaya saat 10.10’da ara verdi. Mahkeme heyeti salondan çıkarken, Cihaner de avukatlarıyla birlikte duruşma salonunda görüşme yaptı.
Saat 10.14’te mahkeme heyeti salona döndü. Bu sırada geç kalan tutuksuz sanık Erzincan Avcılar Derneği Başkanı Yaşar Baş duruşmadaki yerini aldı. Mahkeme Başkanı ‘gereği düşünüldü’ diyerek, başka bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğinin Cumhuriyet Savcılığına müzekkere ile sorulmasına, önleyici dinleme yapılıp yapılmadığı talebinin ise mahkemenin böyle bir istemi olmadığı için reddine karar verdi.

Haberin Devamı

Bu gelişmeler üzerine söz alan avukatlar savcılığın elindeki tüm bilgi, belge ve delillerin ortaya konulmasını istedi. Soruşturmada zaman kaybını önlemek için çaba harcadıklarını anlatan Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal, “Devam eden soruşturma vardır. O soruşturma hala yürüyor. Ve gizlilik kararı vardır. Mahkeme istediğinde bilgi verebiliriz. Soruşturma tamamlandığında mahkemeye sunacağım. Amacım şüphelilerin haklarının kaybolmamasıdır” dedi.
Tutuklu bulunan MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir ve iki MİT personelinin avukatı Sadullah Kara, yargılananlardan soruşturması devam edenlerin isimlerinin tek tek açıklanmasını önerdi. Cihaner’in avukatlarından Mustafa Güler de savcılığın davaya paralel bir soruşturma yürütemeyleceğini söyledi. Mustafa Güler, böyle

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!