Cihaner 4 ay sonra özgür

Güncelleme Tarihi:

Cihaner 4 ay sonra özgür
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2010 00:00

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in “görevi kötüye kullanma, evrakta sahtecilik ve imar kirliliğine neden olmak” suçlamasıyla yargılandığı dava ile “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla yargılandığı dava Yargıtay 11. Ceza Daire tarafından birleştirildi.

Haberin Devamı



CİHANER'İN KENDİ AĞZINDAN İLK AÇIKLAMASI (WEB TV)    

 

SAVCI CİHANER BÖYLE TAHLİYE OLDU (WEB TV) 

 

ÇETİN DOĞAN'DAN SERT AÇIKLAMA / WEB TV

 

Daire, Cihaner’le birlikte tutuklu 10 sanığın “koşulsuz” olarak tahliyesine ve “derhal” salıverilmelerine oybirliği ile karar verdi.

YARGITAY 11. Ceza Dairesi, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tahliyesine karar verdi. Daire, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla yargılanan tutuklu sanıkların tahliyesine hükmetti.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in “görevi kötüye kullanma, evrakta sahtecilik ve imar kirliliğine neden olmak” suçlamasıyla yargılandığı davaya Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nde devam edildi. Daire Başkanı Ersan Ülker, Cihaner’in Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla yargılandığı dava ile Yargıtay’da yargılandığı davanın birleştirilmesine karar verildiğini açıkladı.

Ergenekon Yargıtay’a taşındı

Daire kararında “İlhan Cihaner, Saldıray Berk, Ali Tapan, Recep Gençoğlu, Nedim Ersan, Ersin Erkut, Orhan Esirger, Şenol Bozkurt, Murat Yıldız, Şinasi Demir, Kıvılcım Üstel, Sadri Barkın İnce, Ahmet Saraçlar ve Yaşar Baş’ın yargılandığı “Ergenekon terör örgütü üyeliği” dosyası ile Yargıtay’da görülen “görevi ihmal” dosyasının CMK’nın 8/1 maddesine göre “şahsi ve fiili irtibat” bulunmasını gerekçe gösterdi. Dairenin 10’u tutuklu, toplam 14 sanığın Yargıtay’da yargılanmasına karar vermesiyle Ergenekon davası ilk kez Yargıtay’a taşındı.

Yargıtay, birleştirme kararından sonra Cihaner’le birlikte davanın tutuklu 10 sanığının, “koşulsuz” olarak tahliyesine ve “derhal” salıverilmelerine de oybirliği ile karar verdi. Sanıklar hakkında “isnat edilen suçlamaların tutuklama için tek başına yeterli olup olmayacağı gözetilmeden” tutuklama kararı verildiğini belirten Daire, “dosyadaki hukuki bulgu ve belgeler gereği koşulları oluşmayan tutuklama kararının kaldırıldığını” açıkladı. Tahliye yazısı Erzurum’a değil Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazıldı. Sanıklara adli kontrol uygulanmasına da gerek görülmedi. Cihaner, 4 ay 2 gün sonra özgürlüğüne kavuştu.

Hâkimlere suç duyurusu

Yargıtay ayrıca 4 aydır dosyanın aslını göndermeyen Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri hakkında bu kez doğrudan Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusuna, Yargıtay’ın ara kararlarının örnekleri eklendi. İkinci kez yapılan bu suç duyurusuyla ilgili Adalet Bakanlığı ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na bilgi verilmesi kararlaştırıldı.

Kafes modeli selam

Cihaner’in duruşması dün ilk kez 300 kişilik adli yıl törenlerinin de düzenlendiği konferans salonunda yapıldı. Duruşmaya Cihaner’in eşi Muhteber Cihaner ve yakınları katıldı. Duruşma öncesi Başkan Ersan Ülker, izleyicileri, “Sayın Cihaner içeri alındığında alkış olmasın” diye uyardı. Bunun üzerine izleyiciler, Cihaner salona girince Kafes sanıklarının komutanlarına yaptığı gibi hep birden ayağa kalkarak, saygı gösterisinde bulundular. Tahliye kararının okunmasının ardından duruşma salonundan dakikalarca süren alkış sesleri yükseldi.

Görevime döneceğim

YARGITAY 11. Ceza Dairesince tahliyesine karar verilen Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, görevine en kısa sürede başlayacağını belirterek, “Cumhuriyet savcısının görevi soruşturma yapmaktır. Cumhuriyet savcısı soruşturma yapar, devam edeceğim” dedi. Cezaevi çıkışında gazetecilere açıklama yapan Cihaner, ağır hukuk ihlalleri sonucunda özgürlüklerinin kısıtlandığını söyledi. Dün açıklanan kararın, “hiç yaşanmaması gereken büyük bir hukuki yanlışın düzeltilmesi” anlamına geldiğini ifade eden Cihaner, kararın “şok edici, dramatik, dönüşüm ya da değişim sağlayan” bir karar olmadığını söyledi. Hukukun yerini bulduğunu belirten Cihaner, “Ancak ülkemiz öyle bir hale geldi ki artık olması gereken bile sanki olağanüstü bir şeymiş gibi algılanmaya başladı. Onun için olağanüstü duygular yaşamadım” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!