Çığ korkulu rüya olmaktan çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Çığ korkulu rüya olmaktan çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2012 12:26

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nce uygulamaya konulacak projeye göre geliştirilecek yöntemlerle Türkiye'de özellikle dağcıların korkulu rüyası olan çığlar, kontrol altına alınacak.

Ülke genelinde can ve mal kaybına neden olan çığların önüne geçilebilmesi amacıyla hazırlanan “Çığ Kontrol Projesi” kapsamında, pilot bölge olarak Trabzon'un Çaykara ilçesi sınırlarında bulunan Uzungöl ile Rize'deki Ayder Yaylası seçildi.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, dünyada benzer amaçlarla yapılan bazı yöntemlerin olduğunu, hazırladıkları projenin Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte uygulanacağını söyledi.

Pilot bölge seçilen alanlarda öncelikle saha incelemelerinin yapılacağını anlatan Avcı, “Bu çalışmalarla çığın hangi tür sınıflandırmaya girdiğine, akış ve depolanma yönüne arazi incelemeleri ile karar verilecek. Çığın olduğu bölgedeki görgü tanıkları dinlenerek akış hattının tespiti yapılacak. Ayrıca, arazi işaretleri ya da bitki gövdelerine bakılarak olası çığın analizi sağlanacak” diye konuştu.

Bu tür çalışmaların yurt dışında ekonomik potansiyeli yüksek yerlere yapıldığını vurgulayan Avcı, “Bu anlamda Türkiye'de de Uzungöl ve Ayder Yaylası projenin ilk uygulanacağı bölgeler olacak. Aynı zamanda buralarda zaman zaman oluşan çığlar nedeniyle can ve mal kaybı da yaşanmış” dedi.

Çığ istatistikleri belirlenecek

Projede yer alacak uzman ekiplerin incelemelerinin ardından ne gibi uygulamaların yapılacağının da belirleneceğine işaret eden Avcı, “Çığın kontrol edilmesiyle ilgili dünya örneklerinden faydalanılacak. Bu tedbirlerin neler olacağı planlandıktan sonra simülasyon programlarına aktarılacak bilgiler ile çığın akış hızı ve toplanma kısmı gibi veriler bizlere istatistik sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Projeyle ilgili ilk eğitim toplantısının 25-27 Haziran tarihleri arasında Uzungöl'de yapılacağını dile getiren Avcı, şunları kaydetti:

“Toplantıya yurt içi ve yurt dışından öğretim görevlileri, mühendisler ve uzmanlar katılacak. Toplantıda çığın önlenmesi adına üniversiteden gelen öğretim görevlileri fikirlerini beyan edecek. Çığ erken uyarı sisteminin ülke çapında organize edilmesi ve çığ tehlike haritalaması gibi konularda sunumlar gerçekleştirilecek.

Uzungöl'de yapılacak analizler sonucu burada ne tür bir çığ önleme yöntemi kullanılacağına karar verilecek. Benzer uygulamalar Ayder ve çığ riski taşıyan diğer alanlarda da gerçekleştirilecek. Böylece belirlenen noktalara kurulacak sistemler ya da ağaçlandırma ile çığ riskinin önüne geçilmeye çalışılacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!