Cicim aylarında boşanmak olmaz

Güncelleme Tarihi:

Cicim aylarında boşanmak olmaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Evlilikleri bir yılı doldurmayan çiftlerin anlaşarak boşanması zorlaştı. Yargıtay, anlaşıp başvuran bir çifti boşayan mahkemenin kararını, ‘‘Taraflar dinlenmedi’’ diyerek bozdu.

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, bu kararı, Ankara 3'ncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nin bir kararı üzerine aldı. Boşanmak için başvuran Alpaslan ve Gülşah Kaya isimli çiftin isteğini Ankara Asliye Ceza Mahkemesi kabul etti. Taraflar temyiz etmeyince bu boşanma kararı kesinleşti. Ancak Adalet Bakanlığı, yasaya aykırılık bulunduğu gerekçesiyle kararın yasa yararına bozulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

Hákim, tarafları dinlemedi

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, Medeni Kanun uyarınca en az bir yıl sürmüş evliliklerde eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin, diğerinin davasını kabul etmesi halinde evliliğin temelinden sarsılmış sayılabileceğinin öngörüldüğünü, ancak bu halde dahi boşanma kararı için hákimin tarafları bizzat dinleyip iradelerinin özgürce açıklandığına kanaat getirmesi gerektiğini bildirdi.

Davalı yetmez

Yüksek mahkeme, sadece davalının kabulüne dayanarak hüküm kurulmasını usul ve yasaya aykırı buldu. Çiftin 23 Ekim 1995'te evlendiğini, davanın ise 29 Mayıs 1996'da açıldığını belirten yüksek mahkeme üyeleri, bir yıllık sürenin dolmadığına da dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!