Çiçek'ten Yargıtay Başkanı'na tepki

Güncelleme Tarihi:

Çiçekten Yargıtay Başkanına tepki
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2009 12:41

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 5 bakanla bir araya geldi.Yaklaşık 3 saat süren toplantı sonunda Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kısa bir açıklama yaptı. Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, askere sivil yargı yolunu açan yasanın Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade eden Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'e sert çıkarak, “Bir demokratik ülkede yargı başkanları, siyasetçiler gibi her mikrofon uzatıldığında konuşma yapmaması gerekir. Bu doğru değildir” dedi.

Haberin Devamı

Yargıtay Başkanı'nın açıklaması

Çiçek, şöyle konuştu:

“CHP tartışılan yasayla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne bir dava açtı. Şimdi her defasında sayın yargı mensupları ‘yargı sürecine müdahale ediliyor’ diye açıklamalarda bulunuyor. Ama yargılama sürecine yargının kendisinin de müdahale etmemesi lazım. Bir yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunun tespit edileceği yer Yargıtay değil ki. Bir yasa, Anayasaya aykırıysa bunu belirleyecek olan Anayasa Mahkemesi’dir ve dava da Anayasa Mahkemesi’nin önündedir. Siz şimdi bir yargı mensubu olarak eğer bu konuda daha başta sanki Anayasa Mahkemesi üyesiymiş gibi, başkanıymış gibi açıklama yaparsanız bu hukuken doğru değildir. Bu, Anayasa’nın 138. maddesine aykırıdır. Bir başka şey daha ifade edeyim. Şimdi görülmekte olan davalar sebebiyle yargı mensuplarının bu tür açıklamalarda bulunmuş olmaları, yargıyı tartışmaların odağına getirir oturtur. Ondan sonra hiç kimsenin ‘efendim yargı yıpratılıyor, yargı tartışma konusu yapılıyor’ diye şikayet etmeye de hakları yoktur. Ve herhalde bir demokratik ülkede yargı başkanları siyasetçiler gibi her mikrofon uzatıldığında da konuşma yapmaması gerekir. Bu doğru değildir. Hukuki değildir. Anayasa’nın 138. maddesi açısından da bu beyanı nereye koyacağız ben bunu açıkçası bilmiyorum.”

Haberin Devamı

TOPLANTININ GÜNDEMİ GÜVENLİK VE TERÖR

Çiçek, bazı bakanların Başbakanlık'ta yaptığı toplantıyla ilgili olarak da, toplantıya MGK’ya katılan bakanların katıldığını açıkladı. Toplantının amacının terörle mücadelede alınması gereken tedbirlerin bir defa daha değerlendirilmesi olduğunu söyleyen Çiçek, konuyla ilgili farklı yayınların yapıldığını ve bu yayınların gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Çiçek, “Terörle mücadele güvenlik konuları zaten dinamik konulardır. Her gün her zaman her vesileyle aldığımız kararları yenibaştan gözden geçirmeniz, değerlendirmemiz, ilave tedbirler gerekiyorsa bunları da almanız gerekir. Bu toplantı, bu çerçevede yapılan toplantıdır. Önümüzdeki günlerde de bu arkadaşlarımızla bu çalışmalara devam edeceğiz. Kapsamlı bir açıklama gerekiyorsa onu da önümüzdeki günlerde sizlere yaparız” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!