Çiçek'in önerisine Arınç'tan ilginç çıkış

Güncelleme Tarihi:

Çiçekin önerisine Arınçtan ilginç çıkış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2012 12:03

Terör sorununun aşılması için tüm siyasi partilerin katılması temennisi ile 11 maddelik “Teröre Karşı Ulusal Mutabakat” metni hazırlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Sorunları oturup konuşalım” çağrısı yaptı. Çiçek'in çağrısına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan tepki geldi. Arınç, muhatabının kim olduğunun TBMM Başkanı'na sorulması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dün TBMM’de gazetelerin Ankara yöneticileri ile kahvaltılı toplantı yapan Çiçek, tamamen terör konusuna yer verdiği konuşmasında özetle şunları söyledi: “Sabır taşımızın çatladığı noktalara kadar geldiğimiz zamanlar oldu ama sabır taşı çatlasa da terörü, soğukkanlılıkla değerlendirmemiz gerekir. Hükümetler üstü bir mesele olan terörle mücadelede zaman zaman da oturup doğruları ve yanlışları konuşmak gerekir. Bu mücadelede sihirli bir formül yok. Sorunun üstesinden kendimiz geleceğiz. Çünkü ‘Elden gelen öğün olmaz, gelse de vaktinde olmaz.’ Hiç de vaktinde olmadı zaten. En fazla destek verdiklerini söyleyen ülkeler bile yapması gerekenin 10’da 1’i katkı vermedi.

Haberin Devamı

ÇİÇEK'İN 11 MADDELİK MUTABAKAT METNİ

1-Terör örgütlerine katılmış herkese, yasalarla tanınan imkânlardan yararlanarak silahlarını bırakmaları çağrısında bulunuyoruz.

2-Terörle mücadele toplumun her kesiminin ortak bir sorumluluk anlayışı çerçevesinde, içerisinde hareket etmelerini gerektiren bir görevdir.

3-Benimsenecek tedbirler, partiler üstü bir anlayışla toplumsal dayanışmayı sergileyecek surette uygulanacaktır.

4-Bütün yurttaşların özellikle gençlerin ve kadınların, terör eylemlerine karşı duruşlarını barışçı ve demokratik yöntemlerle sergilemeleri büyük önem taşımaktadır.

5-Güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyacakları imkân ve yeteneklerin geliştirilmesi öncelikli öneme haizdir.

6-Yeni bir anayasa, toplumun tüm kesimlerinin mutabakatı da sağlanmak suretiyle süratle hazırlanacaktır.

7-Üniter ve ulus devlet yapısına, idarenin bütünlüğüne ve idari vesayet ilkelerine zarar vermeyecek şekilde yerel yönetimlerin daha güçlü bir idari ve mali yapıya kavuşturulması yaklaşımı benimsenecektir.

8-Uluslararası platformlarda, ortak mücadelenin anlatılması için birlikte çalışılacaktır.

9-Şehit ailelerinin, terör mağdurlarının durumlarının iyileştirilmesi için tedbirler alınacaktır.

10-Bu mutabakata taraf olan siyasi partiler ve STK olarak, her türlü işbirliğine partiler üstü bir anlayışla yaklaşacağımızı ilan ediyoruz.

11-Bütün yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini geliştirmek için birlikte çalışacağımızı beyan ediyor ve toplumun tüm kesimlerini bu mutabakatta ifadesini bulan yaklaşımı benimseyip desteklemeye devam ediyoruz.

Vatandaş, ‘Bir araya gelin bu işi çözün’, diyor. Cenaze törenleri dışında, daha yürek soğutan adımların atılmasını bekliyor. Siyaset bu talebe sırtını dönemez. Sorunu biz çözeceksek ortak akıl, ortak dil olmalı. Ben Cemil Çiçek olarak bir mutabakat metni hazırladım. ‘Eksik, gereksiz, nerden çıktı’ diyenler olacaktır ama kuru suçlamadan öte anlam ifade etmeli. Belli bir kareye girmek, belli cenazede bulunup oradan ayrılmaktan öte bir şey yapmak amacıyla ortaya bir şey koymaya çalıştım.

Haberin Devamı

ARINÇ KARŞI ÇIKTI: MUHATABI KİM

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, TBMM Başkanı Çiçek’in açıkladığı 11 maddelik uzlaşma metnine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Dün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Arınç, metnin Türkiye’de yaşayan herkesin “Evet ne kadar doğru” diyebileceği bir metin olduğunu ancak muhatabının kim olduğunun da Çiçek’e sorulması gerektiğini kaydetti.

Arınç, şunları söyledi:
“Biz de şöyle düşündük; ‘Bu bildirinin muhatabı kimlerdir? Kimler böyle bir mutabakata katılacaktır? Sayın Başkanın bu çağrısı kime karşı yapılmıştır? Ben doğrusu burada muhatap bulamadım. Şahsen okuduğumda veya bu konu üzerinde çalıştığımda, Sayın Başkan belki maksadını açıklayacaktır; bugün, yarın, önümüzdeki günlerde. Yani bunu TBMM içindeki partilerin imzalaması gereken bir bildiri olarak mı düşündü yoksa sadece kamuoyuna ilan edilen bir düşünce açıklaması olarak mı gördü bilemiyorum. O bildirinin muhatabı hükümet değildir, TBMM içi midir onu Başkan’ın açıklaması lazım. Grup Başkanvekilleri midir, sivil toplum kuruluşları mıdır yoksa ‘Halkımızın hissiyatı bu yöndedir, ben de halkın temsilcileri olan TBMM’nin başkanıyım, halkın arzu ettiği bu 11 maddelik muhtırayı açıklamak istiyorum ve buna sahip çıkanlar da sahip çıktıklarını ifade etsinler’ mi demek istemiştir. Başkanımızın gayesini amacını biz kendisini bulduğumuz zaman sorarız.”

Haberin Devamı

BAKAN YAZICI: ÇİÇEK'İN GİRİŞİMİ KIYMETLİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TBMM Başkanı Çiçek'in açıkladığı mutabakat metnini olumlu bulduğunu belirterek şunları söyledi:
''Ben Sayın Başkan’ın bu girişimini kıymetli buldum. Yanlış değil. İçeriği doğru. Sayın Başkan bir çalışma yapmış. Kişisel olarak baktığımda bir şeyler yapılmak istendiğini görüyorum. Bir düşüncenin ürünü bu.''

CHP'Lİ HAMZAÇEBİ: ÇİÇEK NEDEN MİLLETVEKİLİ OLARAK BU ÇAĞRIYI YAPTI

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cemil Çiçek'in çağrısı için 'toplumun hassasiyetlerini yansıtıyor' derken çekincelerini şöyle dile getirdi:
''Sayın Çiçek'in çağrısı toplumun hassasiyetlerini yansıtan bir çağrıdır. Teröre karşı atılacak her türlü adım desteklenmelidir. Ancak Çiçek neden bir Meclis Başkanı olarak değil de milletvekili olarak bu çağrıyı yapmıştır. Bu çağrı başkan sıfatıyla yapılmadığı için güçsüz bir çağrı olarak kalmıştır. Sayın Çiçek bunun yerine Meclis çatısı altında olan partilere bir çağrı yapabilirdi. Teröre karşı öncelikle Meclis'teki partiler bir araya gelebilmeli ki toplumda buna destek verebilsin. Arınç'ın sözlerine ilişkin yorum yapmak istemiyorum. Arınç hükümetin görüşlerini yansıtmıştır.''

Haberin Devamı

CHP'Lİ HALUK KOÇ: MECLİS'TEN KAÇAN SİZSİNİZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, metnin hükümet tarafından kaleme alındığını, açıklamanın da Çiçek'e yaptırıldığını iddia etti ve şunları söyledi:
''Bunu Sayın Çiçek, TBMM Başkanı olarak değil, bir milletvekili olarak yayınladığını ifade ediyor. Oysa paragraflara baktığınız zaman bu, sade bir milletvekilince değil, bizzat yürütme organının, hükümetin atölyelerinde kaleme alındığı çok belli bir metin. Şimdi Cemil Çiçek'e bu açıklama yaptırılıyor. Siz TBMM Başkanıydınız. Yani Suriye olayları ve artan terörün karşısında TBMM'nin bir ulusal dayanışma içine girmesi, bu sorunların görüşülmesi için 14 Ağustos'ta TBMM'yi kim toplantıya çağırdı ve kimler engelledi? Siz TBMM Başkanısınız. Böyle naif, saf bildirileri, hükümetin kaleme aldığı bildirileri, kendiniz yazarak, 'Kendim yazıyorum. Bireysel milletvekili talebim' diye kamuoyuna sunarsanız, size İçtüzük'ün 7. maddesini hatırlatırız. İçtüzük'ün 7. maddesi TBMM Başkanına, gereken hallerde, tatil zamanlarında, TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırma hakkı ve yetkisi veriyor. Kullanın o zaman yetkinizi. Bu metni ortaya serip böyle iyi niyet gösterileri yapmanın anlamı yok. Meclis'ten kaçan sizsiniz. Sorunların görüşülmemesi için muğlak ifadelerle, terör reklamı yapılıyor gibi birtakım saçma sapan demagojilerle olayı soğutan sizsiniz. Kendisinin, TBMM Başkanı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. İçtüzük'teki yetkisini kullansın, TBMM'yi toplantıya çağırsın. Gerekeni de konuşalım.”

Haberin Devamı

MHP'Lİ TÜRKEŞ: ARINÇ ANLAMAMIŞ MI? VAH VAH...

Meclis Başkanı'nın attığı adımı olumlu bulanlardan biri de MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş... Türkeş, ''Sayın Meclis Başkanı olumlu bir adım atmıştır. MHP'nin de dokunulmalıkların terör ve şiddet durumunda sınırlanmasıyla ilgili bir girişimi vardır. Çiçek'in de bu anlamda açıklamalarını olumlu buluyorum. Sayın Çiçek’in açıklamalarını olumlu buluyoruz ama 11 maddelik mutabakat üzerindeki incelemelerimiz devam ediyor. Bülent Arınç anlamamış mı? Vah vah vah... Arınç işte. Daha fazla yorum yapmaya gerek yok. Sorunlu bir Başbakan Yardımcısı'na yakışmayacak davranışları var. Ama ben buna ‘teflon tava’ siyaseti diyorum. Her gün 8-10 canın zayi olduğu bir ortamda, sadece asker değil çoluk çocuk, korucunun zayi olduğu böyle bir ortamda bu şartlarda hala mı siyaset yapıyor'' dedi.

BDP'Lİ DEMİRTAŞ: İMZAYA AÇARSA TEHLİKELİ İŞ YAPAR

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in hazırladığı "Teröre Karşı Ulusal Mutabakat Metni"ni imzaya açması halinde tehlikeli bir iş yapacağını belirten BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye'de kamplaşmanın önünü açacatır" dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!