Çiçek: “Umarım yargı yasamanın verdiği kararı iyi algılamıştır”

Güncelleme Tarihi:

Çiçek: “Umarım yargı yasamanın verdiği kararı iyi algılamıştır”
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2012 13:08

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de bugün yaptığı basın toplantısıyla 24. yasama yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Gazetecilerin sorularına cevap veren Çiçek, tutuklu milletvekilleri ve uzun tutukluluk süreleriyle ilgili şu mesajları verdi.
Tutuklu vekiller meselesi seçimden önce karşımızda olan bir durumdur. Seçimden önce başlayan olumsuz durum seçimden sonra karşımıza gelmiştir. İyi işleyen bir demokraside yargıya intikal eden bir konunun yargıda çözülmesi esastır. Temennimiz odur ki yargının konusu olan bu mesele yargı tarafından çözülsün. Ama bu mesele siyasi bir kriz olarak karşımıza çıktı ve halen de devam ediyor. Yerli yersiz o insanlara umut vermek o insanlara tutukluk kadar eziyet verir. Eğer netice alınamayacaksa bunu bir siyasi demeç konusu haline getirmek doğru olmaz. Sorunu ya yargı çözecek ya da yargının sorunun çözümüne yönelik uyguladığı kuralı değiştireceksiniz.

Haberin Devamı

Mahkeme ne karar vererek ne de tahliye suretiyle bu sorunu çözemedi. Geriye ne kalıyor. Kuralı değiştirmek. Bu noktada bir çaba oldu. Ama bu kuralı koyma noktasına meclis çoğunluğu olarak bir sonuç çıkmadı. Sadece 8 milletvekiline yönelik bir kural koymak yerine genel uygulamalar içinde soruna çözüm aramak tercih edilmiştir. 3. yargı paketi birkaç noktada önemlidir. Dün akşam itibariyle şu an cezaevlerinde 126 bin hükümlü ve tutuklu var. Bunların 92 bini hükümlü. Tutuklu sayısında hükümlüye nazaran ciddi bir azalma var. Tutuklama bir tedbirdir. Tedbirin mahkumiyete dönüşmemesi gerekir. Yargı mensuplarının da hukuk kurallarının ruhunu iyi anlamaları gerekir.

Meclis yeni bir irade ortaya koymuştur. Mahkemeler artık çağdaş tedbirleri uygulamaya koyabilecektir. Yargının gelişigüzel tartışılması yargıya güveni azaltır. Uygulamalarına dikkat etmesi gerekir. Umarım yargı yasamanın verdiği kararı iyi algılamıştır. Yargı makamları işlemlerine dikkat etmesi gerekir. Çünkü günümüzde Ankara’nın küçücük bir mahkemesinde verilen bir karar iki saat sonra Brüksel’den yankı buluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!