Çiçek: Siyasetçiler fedai değil

Güncelleme Tarihi:

Çiçek: Siyasetçiler fedai değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2004 01:58

Siyasetçilerin ‘potansiyel hırsız‘ olarak görülmesinden rahatsız olduğunu belirten Adalet Bakanı Çiçek, milletvekili dokunulmazlıkları ile yargının ayrıcalıklarının birlikte kaldırılmasını istedi. Çiçek, ‘CHP buna evet desin 5 dakika içinde çalışma başlatalım’ dedi.

HÜKÜMET Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi’nin 4 üyesinin TBMM tarafından seçilmesine destek verirken, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda, ‘Siyasetçiler fedai değil’ diyerek, rest çekti. CHP’ye dokunulmazlıklarla birlikte bürokrasi ve yargı başta olmak üzere yargılamadaki bütün ayrıcalıkları kaldırıp AB standartlarına çekme teklifi getiren Çiçek, özetle şunları söyledi:

HEPSİNİ KALDIRALIM

Diyeceksiniz ki, hükümetsiniz, kaldırın bu ayrıcalığı. O kadar da kolay değil, siyasetçi de fedai değil. Uzlaşarak, anlaşarak bir toplumsal talep halinde bunları kaldırmaya çalışıyoruz. Gelin hepsinin şu fazla ayrıcalıklarını kaldıralım. AB ülkelerinde bu ayrıcalıklar hangi noktaya kadarsa yasama için aynısını tanıyalım, fazlasını kaldırılım.

MAKSAT HASILOLMAZ

Yürütme için de, başkaları (üst düzey bürokratlar, yargı mensupları) için de bu ayrıcalıkların fazlasını kaldıralım. CHP buna varsa, ben şimdi, beş dakika sonra bu çalışmaya katılmaya hazırım. Sadece siyasetçinin dokunulmazlığını kaldırır bürokrasininkini bırakırsanız, maksat hasıl olmaz.

HERKES YARGILANSIN

Siz şimdi Anayasa’nın dokunulmazlıklarla ilgili 83 ve 100. maddesi ile ilgili düzenleme yapacaksınız, 129’u (Memurlara özel soruşturma hükümlerini düzenleyen madde) bırakacaksınız? Niye? Kim suç işliyorsa yargılansın. Ama ülkede bürokratlar yargılanmıyor, yargılanıyor gibi yapılıyor.

ALTINDAN NE ÇIKAR

Ama milletvekilini daha baştan ‘Bunlar hırsızlık yapar, potansiyel hırsız, potansiyel yolsuzluk yapacak insanlar’ olarak görmekten rahatsızım. Onun için herkesin şu zırhını bir kaldıralım, altından ne çıkacak. İş o noktaya gelince hiç buna yanaşmayacak.

Hükümet ipe un seriyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa değişikliği konusunda öncelikli hedeflerinin milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması olduğunu belirterek, ‘Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması konusunda AKP hükümeti ipe un seriyor’ dedi. Baykal, değişiklik paketinde üzerinde durdukları bir başka konunun ise Hákimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda Adalet Bakanı ve müsteşarının bulundurulmaması olduğuna dikkat çekti. CHP Lideri, ‘Bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde hakimler ve savcıların rahat hareket edebilmesi ve yargının bağımsızlığı için sadece CHP değil, sorumluluk sahibi tüm bireyler üzerlerine düşen görevleri yapmalıdır’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!