Çiçek: ABD ile ilişkiler sürecek

Güncelleme Tarihi:

Çiçek: ABD ile ilişkiler sürecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2005 17:30

Türkiye-ABD ilişkilerinde son zamanlarda yaşanan sıkıntılar Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Türk Amerikan ilişkilerinin en üst düzeyde sürdürülmesi konusunda bir çizgi kırıklığı yoktur" dedi. Çiçek, KKTC'de hükümetin biran evvel kurulmasının da çözüm açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

'ÇİZGİ KIRIKLIĞI YOK'

Bakanlar Kurulu’nun yaklaşık 4 saat süren toplantısından sonra bir açıklama yapan Çiçek, son günlerde gündemde olan Türk ABD ilişkileri konusuyla ilgili Abdullah Gül’ün kurula bilgi verdiğini söyledi. Türkiye ile ABD ilişkilerinin yarım yüzyılı geçen bir tarihi bulunduğunu belirten Çiçek, "Türk Amerikan ilişkileri her iki ülkenin de yararınadır. Bu ilişkilerin en üst düzeyde sürdürülmesi konusunda bizden öncekiler de dahil T.C. hükümetlerinin bir çizgi kırıklığı söz konusu değildir. En iyi şekilde, en üst düzeyde sürdürülmesi kararlılığındayız. Zaman zaman kırıklıklar oluşsa da bu ilişki her iki ülkenin de yararına olduğu için konjonktürel sıkıntılar aşılmış, startejik ortaklık boyutu kazanmıştır" dedi.

BEKLENTİLER KARŞILIKLI

Haberin Devamı

Çiçek, ABD Dışişleri Bakanı Condalezza Rice’ın Türkiye ziyaretinde de konunun vurgulandığını belirtti. Çiçek, soruları yanıtlarken de, iki ülke ilişkilerini değerlendirirken yetkililerin açıklamalarında zaman zaman öne çıkan üsluba değil öze bakmak gerektiğini söyledi. Rice’nin ilk ziyaret ettiği ülkelerden birinin Türkiye olmasını önemli bulduklarını belirtirken, dış politikanın esasında çıkara dayalı bir ilişki olduğunu kaydeden Cemil Çiçek, "Amerikanın bizden, bizim Amerika’ndan beklentilerimiz vardır. İlişkilerin dostane bir şekilde sürmesinin her iki ülkeye de yararı vardır" dedi.

"AB YORGUNU DEĞİLİZ"

Bakanlar Kurulu’nda müzakere heyeti ve başmüzakerecinin kim olacağını görüşmediklerini, ancak konunun kendi mecrasındaki çalışmaların sürdüğünü söyleyen Çiçek, "Toplumda herkesin kendi bulunduğu noktadan beklentileri var. O gün beklentileri gündeme gelmediyse hemen ’AB yorgunluğu var’ yorumları yapılıyor, bu doğru değildir. Heyecanımız da, gayretimiz de bir eksiklik söz konusu değil" diye konuştu.

KIBRIS’TA HÜKÜMET HEMEN KURULMALI

Cemil Çiçek, KKTC’deki erken seçimin tam bir olgunluk içinde demokratik ve şeffaf bir biçimde gerçekleştiğini bunun da KKTC’de işleyen demokratik siyasi bir mekanizmanın bulunduğunun göstergesi olduğunu kaydetti. Çiçek, Türkiye olarak bir an evvel hükümetin kurulmasını beklediklerini belirtirken, bunun Türkiye’nin 3 Ekim’de AB ile başlayacağı müzakerelerle de ilgili boyutu olduğunu vurguladı. Çiçek, Türkiye’nin Ankara anlaşmasını AB üyesi ülkelere de uygulayacağına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bakan Çiçek, soruları yanıtlarken Türkiye’nin desteklediği Annan Planı’nın 24 Nisan’daki  referandumda KKTC halkı tarafından da onaylandığını vurguladı. Yeni hükümetin biran evvel kurulmasının Kıbrıs’la ilgili çözüm açısından büyük önemi bulunduğunu belirten Çiçek, seçim zamanlarında işlerin askıya alındığını da belirterek, "Türkiye’nin ve KKTC’nin kaybedecek bir dakikası bile yoktur" dedi. Çiçek Turizm ve Kültür Bakanı Erkan Mumcu’nun istifasının sorulması üzerine de Türkiye’nin geleneğinde bu tür konuların Bakanlar Kurulu gündemine gelmediğini, Anayasa’ya göre yetkinin Başbakan’da olduğunu söyledi. Çiçek, yeni görevlendirme için 15 günlük süre bulunduğunu da ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!