CIA'e en ağır darbe

Güncelleme Tarihi:

CIAe en ağır darbe
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2012 00:00

Libya’nın Bingazi şehrindeki ABD konsolosluğuna düzenlenen ve Büyükelçi Christopher Stevens ile üç ABD’li çalışanın ölümüyle sonuçlanan saldırı, ülkede istikrarsızlığın arttığı bir dönemde istihbarat toplama çabalarına vurulan en büyük darbe oldu.

Haberin Devamı

Saldırının ardından şehirden uzaklaştırılan 20’den fazla ABD’linin yarısı CIA ajanları ve istihbarat dairesi için anlaşmalı çalışan görevlilerdi. Bu kişiler Bingazi çevresinde yuvalanan militan gruplarla ilgili izleme ve istihbarat toplama misyonlarında hayati rol oynuyordu.

Libya’da faaliyet gösteren ve FBI’ın saldırıyla ilgili soruşturması devam ettiğinden adının açıklanmasını istemeyen bir ABD’li yetkili, New York Times'a yaptığı açıklamada, “Bu felaket denilebilecek bir istihbarat kaybı. Gözlerimizi oydular” dedi.

BİNGAZİ'DEKİ ABD KONSOLOSLUĞU SALDIRIDAN SONRA BU HALE GELMİŞTİ / FOTO GALERİ

CIA’in Bingazi’deki ve Libya’nın doğusundaki istihbarat hedefleri arasında bazı çevrelerin saldırıyla ilgili olarak suçladığı ve El Kaide’ye yakınlığıyla bilinen Ensar el Şeria grubu da bulunuyor.

Haberin Devamı

Doğu Libya aynı zamanda istihbarat kurumlarının yakından izlemeye çalıştığı bazı güçlü gruplarla da boğuşuyor. Stevens’ın öldürülmesi, kamuoyunda bu gruplara karşı öfke yarattı. Cuma günü binlerce Libyalının söz konusu örgütlerin silahsızlandırılması talebiyle karargahlara düzenlediği baskınlar da buna işaret ediyor.

Bazı milis gruplar ılımlı İslamcılardan oluşurken, bazıları aşırı muhafazakar Selefilerden oluşuyor. Libya’nın öldürülen devrik devlet başkanı Muammer Kaddafi yanlılarının oluşturduğu bazı gruplar da bulunuyor.

ABD’li istihbarat ajanları ayrıca Dışişleri Bakanlığı’na ve Libyalı yetkililere Kaddafi güçlerinden ele geçirilen RPG’lerin bulunmasında, Libya’nın kimyasal silahlarının korunmasında ve Libya’nın yeni istihbarat kurumlarının eğitilmesinde önemli rol oynuyordu.

Üst düzey Amerikalı yetkililer, istihbarat zafiyeti yaşandığını doğruladı ancak hala sahadaki muhbirler ve cep telefonu konuşmalarını dinlemeye yarayan cihazlar ile uydu fotoğrafları aracılığıyla ellerine bazı bilgilerin ulaştığını belirtti. Bir yetkili, “ Bingazi’de ve Libya’nın doğusunda körleşmeye yakın değiliz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!