CHP'nin önergesi reddedildi

Güncelleme Tarihi:

CHPnin önergesi reddedildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2008 07:39

Kuzey Irak’a kara harekatı konusunda CHP tarafından verilen genel görüşme önergesi, Meclis Genel Kurulu’nda yapılan kapalı oturumla ele alındı. 2.5 saat süren kapalı oturumun sonunda CHP’nin önergesi AKP’lilerin oyları ile reddedildi. Genel Görüşme önergesinin ön görüşmelerine Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı.

Haberin Devamı

Kuzey Irak’a düzenlenen kara harekatının sonlandırılmasının ardından başlayan tartışmalar bugün Meclis Genel Kurulu’na taşındı. Harekatının ABD’nin baskısıyla sonlandırıldığı yönündeki iddialar üzerine harekete geçen ve konu hakkında Meclis’te genel görüşme açılmasını isteyen CHP’nin bu yöndeki önergesi Genel Kurul’da kapalı oturumla tartışıldı. Saat 14.00’de başlayan Genel Kurul’u Meclis Başkanı Köksal Toptan yönetti.

ERDOĞAN GECİKMELİ KATILDI
Kapalı oturuma, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katılırken, Başbakan Erdoğan da Genel Kurul’a gecikmeli katıldı. 2.5 saat süren kapalı oturum nedeniyle, Genel Kurul salonuna milletvekilleri dışında sadece yeminli stenograflar ve yeminli görevliler alındı. Genel Kurul’da ayrıca Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın önergesi doğrultusunda, Dışişleri Bakanlığı mensubu 5 bürokrat da hazır bulundu. Kapalı oturum nedeniyle kulisler ve basın büroları da kapatıldı.

Haberin Devamı

ELEŞTİRİLERİ HÜKÜMET ADINA ÇİÇEK YANITLADI
Genel görüşme önergesi üzerine AKP Grubu adına Grup Başkanvekili Nihat Ergün, CHP grubu adına Bursa Milletvekili ve genel başkan yardımcısı Onur Öymen ile İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, MHP Grubu adına İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, DTP grubu adına da Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan söz aldı. Muhalefetin harekata ilişkin eleştirilerini ise hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın da, Genel Kurul’da söz alarak konuştuğu kaydedildi. CHP’nin genel görüşme önergesinde ise “hükümetin Meclis’ten aldığı yetkiyi niçin sınırlı bir operasyonu gerçekleştirmek için kullandığı, ABD’nin niçin operasyonun sona erdirilmesini talep ettiği, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Ankara’da operasyonun bir an önce sona erdirilmesi talebine devlet yetkililerinin ne yanıt verdiği” gibi konuların kapsamlı bir şekilde görüşülmesi için genel görüşme açılması istenmişti.

Önergenin ön görüşmelerinin ardından yapılan oylamada, AKP’nin oylarıyla genel görüşme önergesi reddedildi. mECLİS Genel Kurulu’nda kapalı oturumdaki görüşmelerle ilgili açıklamaya yapılamıyor, görüşülen konular devlet sırrı olarak saklanıyor, kapalı oturum tutanakları da ancak üzerinden 10 yıl geçtikten sonra yayımlanabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!