CHP'li vekillerin 'Akbil Davası'na müdahil olma yolu kapandı

Güncelleme Tarihi:

CHPli vekillerin Akbil Davasına müdahil olma yolu kapandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2005 11:24

Yargıtay 5. Ceza Daresi, “Akbil Davası'na müdahil olma istemleri yerel mahkeme tarafından kabul edilmeyen Mehmet Bölük ve Burak Berk Üstündağ'ın temyiz istemlerini reddetti. Daire, yerel mahkemenin bu kişilerin temyiz dilekçelerinin reddine ilişkin kararını onadı.

Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi, “Akbil Davası”nda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Mustafa Açıkalın, İdris Naim Şahin ve Mikail Arslan'ın milletvekili seçilmeleri ve halen bu durumlarının devam etmesini dikkate alarak Anayasa'nın 83. maddesi uyarınca dosyalarının ayrılmasına ve yine aynı madde uyarınca işlem yapılarak dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda gerekli kararların aldırılmasına hükmetmişti.

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna hakkında da, bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre “zimmet” suçunu işlemediği, “görevi ihmal” suçunu işlediği yönündeki iddialara ilişkin de Danıştay ve Yargıtay tarafından erteleme kararları verildiği gerekçesiyle yeniden hüküm kurmaya gerek görmeyen mahkeme, yurtdışında bulundukları anlaşılan Nilgün Beyazyüz ve Abdülkadir Burşen hakkındaki dosyayı ifadeleri alınamadığı için ayırmıştı.
Yargılama sırasında vefat eden Basri Mete hakkındaki davayı ortadan kaldıran mahkeme, isnat edilen suçlardan mahkumiyetlerine yeterli delil bulunmayan sanıklar Necmi Kadıoğlu, Erman Bülent Tuncer, Nihat Macit, Birol Tortop, Şenol Demiröz, Mehmet Duman, Harun Karaca, Osman Avcı, Lütfü Aydın, İsmail Arslan, Mahmut Keskin, Ali Rıza Kiremitçi, Cemal Şanlı, Sabri Yalın, Ahmet Rıfat Kazokoğlu, Sadi Ağır, Salim Sadıkoğlu, İbrahim Uğur, Mustafa Çiçek, Metin Ersan Bayram, Tarık Tarkan Söylemezoğlu, Şakire Arslan, Gülgün Gönülal Uğur, Hatice Gönül, Ahmet Sula, Ahmet Ak, Hülya Akça, Ayşe Gündoğdu Bayraktar ve Sibel Saadet Albayraklar'ın beraatlarını kararlaştırmıştı.

BÖLÜK VE ÜSTÜNDAĞ'IN TEMYİZİ

İhbarda bulunan eski CHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Bölük ile Burak Berk Üstündağ'ın avukatları, bu kararı temyiz etmişlerdi. Ancak Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kişilerin davaya müdahil olarak katılma istemlerini kabul etmediği için temyiz istemlerinin reddine ilişkin 12 Aralık 2003'te ek bir karar vermişti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bölük ile Üstündağ mahkemenin kararını temyiz edince dosya Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne geldi. Daire'nin kararında şöyle denildi:

“Atılı suçlardan doğrudan zarar görmediklerinden bahisle davaya katılma (müdahil) istemleri kabul edilmeyen Mehmet Bölük ve Burak Berk Üstündağ'ın bu karara yönelik temyiz istemlerini içeren dilekçelerinin müdahil sıfat kazanmamaları nedeniyle Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 315'nci maddesi gereğince reddeden mahkemenin bu kararında isabetsizlik görülmediğinden, bu karara yönelik temyiz itirazlarının reddiyle, 12 Aralık 2003 günlü temyiz dilekçelerinin reddine ilişkin ek kararın onanmasına oybirliği ile karar verildi.”

Yargıtay'ın bu kararının ardından davaya yönelik başka bir temyiz olmadığı için dosyası ayrılanlar dışındakiler açısından verilen karar kesinleşmiş oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!