CHP'li vekilin Bakan Çelik'e tazminatı bozuldu

Güncelleme Tarihi:

CHPli vekilin Bakan Çelike tazminatı bozuldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2006 11:11

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in icraatlarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, “...içine etti” diyen CHP Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın tazminat ödemesine ilişkin yerel mahkeme kararını bozdu.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milli Eğitim Bakanlığındaki kadrolaşma ve usulsüz atamalarla ilgili basın toplantısı düzenleyen Gazalcı ile sözlerini yayınlayan gazete hakkında manevi tazminat davası açmıştı.

Çelik, Gazalcı'nın, “...gerçekten de içine etti” şeklindeki sözlerinin “aşağılayıcı ve küçük düşürücü nitelikte” olduğunu, bu sözlerin kişilik haklarına saldırı oluşturduğunu ileri sürmüştü.

Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, Mustafa Gazalcı hakkındaki tazminat istemini kısmen kabul etmiş, gazete hakkındaki istemi ise reddetmişti.

“ELEŞTİRİ SINIRLARI İÇİNDE”

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtaya geldi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
Dairenin kararında, Gazalcı'nın basın toplantısında, “Sayın bakan göreve geldiğinde bir gazeteye verdiği açıklamada, 'Milli Eğitim Bakanlığını yerle bir edeceğim' demişti, gerçekten de (içine) etti” ifadelerini kullandığı anımsatıldı.
Kararda, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de daha önce ”Eğitimde merkeziyetçi yapıyı yerle bir edeceğim” şeklinde ifadelerinin bulunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Dairenin kararında, “Mustafa Gazalcı, basın toplantısı düzenleyerek, bir kısım iddiaları yerine getirmek suretiyle eleştiride bulunmuştur. Ayrıca davacının (Bakan Çelik) yapmış olduğu beyanlara atıfta bulunarak 'gerçekten de içine etti' ifadesini kullanmıştır” denildi.

“İŞLERİ BOZMA, BERBAT ETME ANLAMINDA”

Basın toplantısının amacı ve eleştiri konuları dikkate alındığında söz konusu ifadenin “işleri bozma, berbat etme” anlamında kullanıldığının kabulünün gerektiği vurgulanan kararda, şu tespitler yapıldı:

“Şu halde tarafların siyasi kimliği ve konumu itibariyle bu tür ifadelerle eleştirilmesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Sonuçta dava konusu yapılan sözler, Milli Eğitim Bakanı olarak gerçekleştirdiği tasarruflara karşı tepki niteliğindedir. Bu nedenle eleştiri sınırları aşılmamış bulunduğundan hukuka aykırılık unsuru oluşmamıştır. Şu durumda Mustafa Gazalcı hakkındaki davanın tümden reddi gerekirken verilen karar usul ve yasalara aykırıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!