CHP'li vekilden balık çiftliği sorusu

Güncelleme Tarihi:

CHPli vekilden balık çiftliği sorusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2009 12:40

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, İzmir’in balık çiftlikleri sahipleri için kurtarılmış bölge haline geldiğini belirterek Meclis Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle, “İzmir’i bu yolla cezalandırıyor musunuz?” diye sordu.

Çevre Yasası’nın kapalı koy ve körfezlerle, arkeolojik ve doğal SİT alanlarında balık çiftliği kurulmasını yasaklamasına rağmen, İzmir’in yasak kapsamına giren koy ve körfezlerinin balık çiftliklerinin işgali altında olduğunu öne süren CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Ersin, önergede, “İzmir’in koy ve körfezlerini, balık çiftliği sahipleri için kurtarılmış bölge haline getirerek, İzmirliler'i cezalandırıyor musunuz?” diye sordu.

Halkın tepkisi ve mahkeme kararları nedeniyle, başka illerde barınamayan orkinos üreticilerinin akın akın İzmir’in koy ve körfezlerine geldiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, şunları söyledi:

“Denizden ve karadan Askeri Yasak Bölgeler bile, orkinos ve diğer balık çiftlikleri tarafından işgal edilmiştir. İzmir balık çiftlikleri açısından kurtarılmış bölge haline gelmiştir. Nitekim, Çeşme- Urla- Karaburun’un ortak denizi olan Gerence ve Karareis koyları ile Toprakada, 17 Temmuz 2006’dan beri karadan ve denizden Askeri Yasak Bölge kapsamındadır. Oysa, büyük tonajlı yabancı bandıralı yük gemileri bu bölgede cirit atmaktadır. Turist teknelerinin bile özel izinle girebildikleri bu bölgedeki balık çiftliklerinden bazılarının sahiplerinin emekli üst düzey subay olmaları nedeniyle, buna göz yumulduğu ileri sürülmektedir. Çeşme- Urla ortak denizi olan, arkeolojik ve doğal SİT durumundaki Sığacık Körfezi de potansiyel balıkçılık alanı olarak tespit edilmiştir. Belediyenin, sörf ve turizm alanı yapmak için proje çalışması gerçekleştirdiği Sığacık Körfezi balık çiftliklerine tahsis edilmiştir. Bölgede 7 adet orkinos ve çipura-levrek çiftliği kurulacaktır.”
Denizden ve karadan askeri yasak bölge olan Karareis ve Gerence koylarına, hangi yabancı bandıralı yük gemisinin, hangi balık çiftliği ile bağlantılı olarak kaç kez girmesine ve yükleme- boşaltma yapmasına izin verildiğinin yanıtlanmasını isteyen Ersin, Başbakan Erdoğan'a ayrıca şu soruları yöneltti:

“1- Bu izinlerin, bölgedeki balık çiftliklerinden bazılarının sahiplerinin, emekli üst düzey subay olmalarıyla bağlantılı olduğu doğru mu?
2- Seferihisar ve Urla’nın ortak denizi ve aynı zamanda arkeolojik ve doğal SİT olan Sığacık Körfezi’ne, Çevre Yasası'na aykırı olarak balık çiftlikleri kurulmasına nasıl izin veriliyor?

3- Yerli ve yabancı turizmin yok olmasına sebep olacak, bölgedeki balık çiftliği tahsisleri aynı zamanda insan haklarına aykırı değil mi?”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!