CHP'li Soysal'dan aile içi şiddet sorusu

Güncelleme Tarihi:

CHPli Soysaldan aile içi şiddet sorusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 16:21

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a aile içi şiddete maruz kalan kadınların sorunlarını ve sığınma evlerinin durumunu sordu.

CHP'li Soysal, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Uluslararası Af Örgütü verilerine göre, ülkemizdeki kadınların ortalama yüzde 40'ının aile içi fiziksel şiddete maruz kaldığını, dövüldüğünü, tecavüze uğradığını, hatta bazı durumlarda intihara zorlandığını belirtti.

Kadına yönelik şiddetle ilgili kamusal koruma önlemlerinin başında gelen sığınma evlerinin kurularak, kurumsallaştırılması gerektiğini vurgulayan Soysal, “Türkiye'de mevcut sığınma evlerine kabul edilme prosedürünün, kapasite yetersizliği ve bu yetersizlik karşısında üretilen çözümlerin ve psikolojik desteklerin ne olduğunu” öğrenmek istedi.

Soysal, her iki bakandan, şu sorularına yanıt istedi:
“Türkiye genelinde yasadaki düzenlemeye uyarak sığınma evi açan belediyeler hangileridir ve bu sığınma evlerinin kapasiteleri ne kadardır? Bakanlığınız nasıl bir denetim mekanizmasıyla sığınma evleri açılıp açılmadığını kontrol etmektedir?
Ödeneklerle ilgili yasal düzenlemeler bulunmakta mıdır? Başbakanlığın, 'Çocuk Ve Kadınlara Yönelik Şiddet Hareketleriyle Töre Ve Namus Cinayetlerinin Önlenmesi İçin Alınacak Tedbirler' konulu genelgesinde, sorumlu ve işbirliği yapılacak kurum olarak gösterildiğiniz konularda yaptığınız çalışmalar nelerdir?
'ALO Şiddet' hattının işlevsizliği gözününde bulundurulduğunda, sadece şiddet mağduru kadınlar için acil yadım sağlayan kesintisiz hizmet verebilecek ayrı bir kriz hattının kurulması için ne gibi çalışmaların yapılması planlanmaktadır? Şiddet mağduru kadınların gördükleri şiddetin ortadan kaldırılması ve daha uygar bir toplum bilinci oluşturulması için, Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere diğer bakanlıklarla koordineli bir şekilde yaptığınız çalışma var mıdır?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!