CHP'li Soysal, gaz sıkılmasını yargıya taşıyacak

Güncelleme Tarihi:

CHPli Soysal, gaz sıkılmasını yargıya taşıyacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 11:44

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, TEKEL işçilerinin Abdi İpekçe Parkı'ndaki eylemi sırasında, polisler tarafından yüzüne biber gazı sıkılan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Komisyon üyesi olan Soysal'ı, TBMM'deki odasında ziyaret eden Üskül, milletvekillerine yönelik bu tür eylemleri onaylamalarının mümkün olmadığını söyledi.

Soysal'ın daha önce de benzer olayları yaşadığını ifade eden Üskül, “Komisyonda espri konusu olmuştu. Kendisine gaz maskesi hediye etmeyi düşünmüştük. Galiba bunu gerçekleştirmemiz gerekecek” dedi.

Zafer Üskül, Soysal'ın, emekçilerin haklarını aradığı eylemlere katılan bir milletvekili olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Mutlak surette zor kullanmak gerekiyorsa, bunun mutlaka orantılı olması gerekir. Artık gösterilerde, gösteri hakkının kullanılması sırasında Avrupa'da uygulanan standartların bizim güvenlik görevlileri tarafından da uygulanması gerekir. Bu konularda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükmünün, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla somutlaştırıldığını, orada bazı kriterlerin geliştirildiğini biliyoruz. Dolayısıyla idaremizin bu kriterlere uygun hareket etmesi gerekir.
Olay, muhtemelen Komisyonumuza gelecektir. Orada bir karar alacağız, konuyu inceleyip incelememe konusunda... Ama görünen görüntüler hoş değil. Provokasyonlar olabilir, bu tür olaylarda bunu hepimiz biliyoruz. Provokasyonla ilgili bilgi alınmışsa, provokatörlerin araştırılması, onların etkisiz hale getirilmesi gerekir. Zaman zaman toplumsal olaylarda gösteri yapanların dışında, bazı kişilerin araya karıştığı konusunda bilgiler geliyor emniyetten bize. Ama önemli olan, onların oraya girmesini, kışkırtıcıların olaya karışmasını önlemektir. Gösteri yapanların güvenliğini sağlamak da idarenin görevidir. Bu konuları bir kez daha gündemimize alarak gözden geçirmek zorunda kalacağız.”

“BİBER GAZI BANA DEĞİL, PARLAMENTOYA SIKILMIŞTIR”

CHP'li Soysal da insan hakları savunucusu olduğunu söylediği Zafer Üskül'e, yaşadığı olayla ilgili gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür etti.
TBMM'nin saygınlığının önemine işaret eden Soysal, bir çok ilden gelen insanların dünkü eylemde haklarını aradığını söyledi. Eyleme katılanlarla İstiklal Marşı okuduktan 5 dakika sonra, bir polis şefinin, “milletvekilleri oradan ayrılın” dediğini ifade eden Soysal, “Milletvekilleri ne zamandır polis şeflerinden talimat alır hale geldi?” diye sordu.

Haberin Devamı

Çetin Soysal, “Gözlerime sıkılan biber gazı elbette canımı yaktı ama esas içim yandı” dedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, “en azından silahı kullanılmadı” demesinin çok vahim bir durum olduğunu ifade eden Soysal, Meclisin bu olayla ilgili olarak üzerine düşeni yapması gerektiğini ve bunu da yapacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Çetin Soysal, “Biber gazı bana değil, Parlamentoya sıkılmıştır. Çünkü orada sadece ben değil, 20 milletvekili vardı” diye konuştu.
Soysal, olayı hem Komisyona hem de yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!