CHP'li Ateş: Meclis gümrükleri araştırsın

Güncelleme Tarihi:

CHPli Ateş: Meclis gümrükleri araştırsın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 11:10

CHP, gümrüklerin etkin bir yapıya kavuşmasına yönelik önlem almayan sorumluların ortaya çıkarılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Haberin Devamı

CHP Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Ateş ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na verilen önergede, 22 Aralık 2005'te Kapıkule Gümrük Kapısı'nda Avcı-2 adıyla bir operasyon başlatıldığı anımsatıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in konuyla ilgili açıklamalarının, “gümrüklerde Türkiye'nin saygınlığını zedeleyen sorunların, hükümet düzeyinde kabul edildiğini” gösterdiği savunulan önergede, şu görüşlere yer verildi:

“Türkiye'de akaryakıttan içki, sigaraya, 20 milyon kayıtdışı cep telefonundan şekere kadar, toplam 25 milyar dolarlık kaçakçılıktan söz edilirken, bunlarla mücadele etmekle görevli Gümrük Müsteşarlığı, müsteşar yardımcılığı ve 3 genel müdürlüğü ile 18 gümrük muhafaza başmüdürlüğünün 14'ü vekaleten yönetilmektedir. Gümrükler gibi, her türlü hukuk dışı ilişkiye müsait bir ortamda, üst yönetimdeki zafiyetin, alta doğru artarak büyümesinden doğal bir şey yoktur ve güvenlik güçlerinin operasyonu sonucunda ortaya çıkarılan rüşvet halkasında, bu zafiyetin etkisi olduğu da açıktır.”
Önergede, kaçakçılığa yönelik sadece irade isteyen önlemlerin, bir türlü alınmadığı da ifade edildi.

“EL BOMBASINDAN KALAŞNİKOF MERMİSİNE”

Gümrük kapılarının sınırı bulunduğu ülkeye göre değişen, farklı kaçakçılık türleri olduğu belirtilerek, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nün resmi açıklamalarına göre, 19 Kasım-10 Aralık 2005 tarihleri arasında 93 olayda ele geçirilenler arasında, sigara ve içkiden vitamin, krem ve şampuana, gözlükten fermuara, motorinden sondaj malzemesine, cep telefonundan el bombası ya da Kalaşnikof mermisine kadar her türlü malzemenin bulunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Son Kapıkule olayının, “gümrük kapılarındaki kaçakçılık, yasadışılık ve usulsüzlük gibi suçların ne kadar boyutlandığını açıkça gösterdiği” belirtilerek, şöyle denildi:

“Bu konulara ilişkin, başta eğitim olmak üzere teknik donanım, güvenlik gibi gümrükleri etkinleştirecek her alanda alınacak önlemlerin günümüz koşullarında yeniden saptanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Sorunların bütün boyutlarıyla araştırılması, yeni çözüm yollarının belirlenmesi ve gümrüklerimizin etkin bir yapıya kavuşması için bu zamana kadar alınması gereken önlemleri almayan sorumlularının ortaya çıkarılması amacıyla Anayasa'nın 98, TBMM İç Tüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını dileriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!